Bâlbele TM2021 continuă. Manifestul Luminii, „împrumutat” fără drepturi de autor de la o profesoară din SUA / VIDEO

foto: Arhivă
TM 2021 se promovează cu un text care nu-i aparține. Este „Oamenii au stat acasă / In the Time of Pandemic”, a cărui autoare vorbește acum de plagiat. „Creativii” asociației par să fi confundat o scriitoare din secolul XIX cu o profesoară pensionară din SUA! Dacă tot promite că va pune lucrurile în ordine la TM2021, primarul Timișoarei ar trebui, poate, să lămurească și asta.
Scrisoarea celor patru membri al Unității Artistice de la TM2021, fără contracte și neplătiți de luni bune, l-a făcut pe primarul Timișoarei să spună, din nou, că situația nu mai poate continua. „Se vor împlini trei luni de când membrii Unității Artistice nu au fost plătiți și cinci luni de când situația noastră contractuală cu ATCEC nu este regularizată. Recurgem la această scrisoare pentru a vă solicita: să identificați o modalitate prin care Asociația să-și plătească cât mai grabnic arieratele către noi pentru toate lunile restante și să reglementeze situația noastră juridică”, scriau Ovidiu Dajbog-Miron, Odette Pârvulescu, Ionuț Suciu și Melinda Terek. Președintele Consiliului Director, Horațiu Rada, cu care au discutat, nu le-a putut garanta achitarea integrală a datoriilor.
„Am avut o discuție cu semnatarii scrisorii, nu e deloc în regulă cum merg lucrurile la TM2021 (…) Nu intrăm în detalii tehnice, dar vă asigur că lucrurile vor fi puse pe făgașul normal. Am încercat în acest timp să conștientizez, pentru toată lumea implicată acolo, că nu e un proiect al asociației. Titlul de Capitală Europeană a Culturii nu e al unei asociații. Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii. Că regulile cer să aplici printr-o asociație asta e altă socoteală. Dar nu înseamnă că cine e acolo își face de cap cum vrea (…) Așa ceva n-o să se întâmple (…) Am decis să mă implic”, spune acum primarul Timișoarei. El le-a promis semnatarilor scrisorii că problema lor va fi rezolvată. Când și cum rămâne de văzut, câtă vreme Unitatea Artistică pare nu mai fie în grațiile președintelui Comitetului Director.
Kathleen O’Meara sau Kitty O’Meara?
Dacă tot e să se implice, edilul șef ar putea cere unele explicații despre o situație care pune într-o lumină foarte proastă Asociația TM2021. Aceasta a anunțat recent lansarea unui „manifest video în 26 de limbi, în care se evidențiază metafora luminii din sloganul asociației, «Luminează orașul prin tine»”. Este vorba despre un filmuleț care reunește „într-o formă artistică, ideile noastre despre cum energia și forța creatoare a locuitorilor orașului, a comunităților care pot pune lucrurile în mișcare, dacă lucrează împreună”. Clipul a fost realizat în colaborare cu regizorul Tedy Necula.
Tedy Necula a postat, pe Facebook, și detalii despre cei care au contribuit la realizarea filmulețului. „Astăzi am lansat ceva de care sunt tare bucuros. Manifesto-ul Luminii pentru Timișoara 2021. Un video in 26 de limbi. Pe versurile lui Kathleen O’Meara”, nota acesta. Conceptul, potrivit aceleiași surse, este semnat „Răzvan Laichici & Timișoara 2021”. Răzvan Laichici este coordonatorul de Marketing & Comunicare al TM2021. El a venit în primăvară, fără concurs, și nu este angajat la asociație. Nu este nici colaborator, ci are un contract de voluntariat. El coordonează, din postura de voluntar, un departament din care fac parte patru persoane. Toate, angajate sub o formă sau alta.
Oamenii au stat acasă… și au luat textele altora
Să revenim la filmulețul care reunește idei și forță creatoare. „Și oamenii au stat acasă. Și au citit cărți. Și au ascultat și s-au odihnit. Și au făcut exerciții, și au creat artă. Și s-au jucat, și au învățat noi moduri de a fi. Și s-au oprit. Și au ascultat mai atent. Cineva a meditat, cineva s-a rugat, cineva a dansat. Cineva și-a întâlnit umbra și oamenii au început să gândească diferit.
Și oamenii s-au vindecat. Și când pericolul a trecut, și când oamenii s-au reîntâlnit, au făcut alegeri noi. Și-au visat la noi orizonturi, și au creat noi moduri de a trăi. Și au vindecat complet pământul. Așa cum au fost și ei vindecați”, sună textul care îl însoțește. Sună bine, inspirat și e celebru. Dar ridică o problemă. Mare.
„Nu am fost contactată”
Cui îi aparține? Textul nu este scris, așa cum greșit menționează regizorul, de Kathleen O’Meara, scriitoare britanică din secolul al XIX-lea. Autoarea este cât se poate de… vie și de dispusă să colaboreze! Kitty O’Meara este o profesoară pensionară în vârstă de 64 de ani din Madison, Wisconsin. Poemul se numește, în original, „In the Time of Pandemic”, a fost publicat pe blogul acesteia, The Daily Round, în martie 2020, și a devenit viral după ce a fost preluat de Deepak Chopra pe pagina sa de Facebook. Asociația TM2021 l-a folosit însă fără să aibă măcar delicatețea de a cere permisiunea autoarei.
O spune chiar Kitty O’Meara. „Nu am fost contactată în ceea ce privește folosirea, pentru promovarea turismului în Timișoara (!! – n.r.), a poemului pentru care dețin drepturi de autor. Mi-e teamă că va trebui să fiu contactată. Acest poem nu poate fi folosit fără permisiunea mea și fără remunerația aferentă. Chiar sunt interesată acum să aflu mai multe despre nevoile asociației de turism (!! – n.r.) din orașul dumneavoastră și despre felul în care acest poem poate – sau nu – să fie utilizat pentru promovarea unei destinații atât de plăcute.
Vreau să fiu cât se poate de clară: am fost de acord, de câteva sute de ori deja, cu folosirea poemului de către asociații nonprofit și diferiți artiști. Am refuzat orice fel de propunere comercială (…) Dacă am considerat că o organizație își poate permite să plătească drepturi de autor, i-am rugat să doneze banii către asociația pentru protecția câinilor pe care o susțin. În cazul de față, lucrurile stau diferit. Foarte diferit. Cred că se poate vorbi despre un plagiat, iar poemul meu este folosit în scopuri comerciale. Nu este deloc corect”, spune O’Meara.
https://www.youtube.com/watch?v=iMAJOEsBVrE&list=PLaCDm2dkjt0xsLLqT1IHkg1a06faWjpbI
Să mai spunem și că, oricât de incredibil ar părea, cei de la TM2021 au reușit și „performanța” să re-traducă în engleză un text scris în original în limba engleză.
Nu tot ce „zboară” pe Internet se mănâncă
Lucrurile nu arată prea bine pentru echipa creativă de la TM2021. Kitty O’Meara nu e greu de contactat și e foarte deschisă la propuneri, mai ales pe parte culturală. Blogul ei e plin de dovezi în acest sens. Asociația TM2021 ar trebui, de altfel, să se ocupe de cultură, un domeniu prin definiție subfinanțat, cel puțin în România. Dar, cu un mesaj de genul „Vizitează Timișoara în 2021”, e mai greu de înțeles cât este cultură și cât este, așa cum a perceput-o și Kitty O’Meara, turism. Cele două – cultura și turismul – merg, de multe ori, mână în mână. La Timișoara pare mai complicat.
Anul în care Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii ar trebui să aducă, evident, turiști. Dar, în condițiile în care programul artistic al TM2021 este, momentan, pe butuci – și nu doar din cauza pandemiei, în condițiile în care, în ultimul an, au plecat și-au venit oameni pe bandă rulantă, pe criterii necunoscute, despre ce fel de proiect vorbim? Cultural sau turistic? Președintele boardului, Horațiu Rada, a pus accent în mod repetat pe aspectul turistic al proiectului TM 2021. „Noi ne-am propus un milion de turiști în 2021, sper să depășim această cifră”, declara acesta, vara trecută.
Ce vom oferi turiștilor, când din punct de vedere artistic, dar nu numai, asociația „tremură” din toate încheieturile? În acest moment nu știe nimeni. Iar implicarea primarului Timișoarei, când va fi să se producă, ar trebui să facă lumină și acest caz, dar și în ceea ce privește plagiatul. Nu te poți lăuda cu ceva ce nu-ți aparține. Iar noua echipă de comunicare, specializată mai ales în online și marketing, ar trebui să știe asta.