Avalanșă de plângeri. Antreprenorii, Parohia Sârbă și consilierii AUR contestă mai multe HCL-uri

plângeri

foto: Arhivă

Premieră pentru un plen al Consiliului Local Timișoara: mai bine de jumătate din ordinea de zi a viitoarei ședințe este reprezentată de plângeri prealabile și adrese. Primăria urmează să fie dată în judecată pentru majorarea de impozite din anii trecuți. În plus, și consilierii AUR contestă o hotărâre.

Plenul CL Timișoara este programat marți după-amiază, iar ordinea de zi este absolut neobișnuită. Sunt 52 de puncte, dar peste 30 dintre ele nu se referă la proiecte, ci sunt plângeri prealabile și adrese.

„Înainte de a se adresa instanţei de contencios administrativ competente, persoana care se consideră vătămată într-un drept al său sau într-un interes legitim, printr-un act administrativ unilateral, trebuie să solicite autorităţii publice emitente, în termen de 30 de zile de la data comunicării actului, revocarea, în tot sau în parte, a acestuia”, scrie în Legea 554 / 2004, a contenciosului administrativ.

Cele mai multe plângeri vizează 655 / 2018, 542 / 2019, 487 / / 2020, 459 / 2021, 662/ 2022, HCL 472 / 2023, HCL 573 / 2023, 511 / 2024 și 709 / 2024. Acestea se referă la „aplicarea de cote adiționale la impozitele şi taxele locale” în perioada 2019 – 2025 sunt inițiate de avocații angajați de câteva persoane fizice și mai multe firme.

Antreprenorii, îndemnați să dea în judecată PMT

Majoritatea contestatarilor sunt reprezentați de avocatul Alin Trăilescu. Acesta a câștigat deja un proces, intentat de o firmă care și-a primit înapoi cota adițională de 50%. Aceasta a fost nelegală, după cum au stabilit atât Tribunalul Timiș, cât și Curtea de Apel Timișoara. Este vorba despre impozitul pe clădiri aferent anului 2023.

Cei ce au câștigat procesul împotriva primăriei îndeamnă și alți antreprenori să solicite recuperarea sumelor plătite în plus. Acum este „momentul cel mai bun pentru a corecta aceste abuzuri fiscale”. Persoanele juridice erau invitate să se înscrie într-o listă colectivă, printr-un grup de WhatsApp, termenul limită fiind chiar marți, 25 februarie, adică ziua plenului.

Cota adițională de impozitare, care vizează clădirile nerezidențiale, este contestată la Timișoara încă din 2018, de când a fost instituită de administrația Robu, pentru anul 2019. Sub amenințarea că proiectul privind taxele și impozitele locale nu va trece de plen în termen util, administrația Fritz a fost de acord, in extremis, cu reducerea acesteia, de la 1,95% la 1,7%, urmând ca ea să ajungă, în 2027, la 1,3%.

Parohia Sârbă e și ea nemulțumită

Cel mai probabil, urmează să se adreseze instanței și Parohia Ortodoxă Sârbă, care a depus două plângeri prealabile.

Una este împotriva HCL 300 / 2022, privind aprobarea modificării și completarea procedurii cadru privind majorarea impozitului pe clădirile neîngrijite / degradate din intravilanul Municipiului Timișoara, precum și aprobarea formei revizuite a acesteia.

A doua vizează HCL 697 / 2022, prin care Parohia Ortodoxă Sârbă a fost supraimpozitată, începând din 2023, cu 300%, pentru imobilul din Piața Unirii 5.

Consilierii AUR, cu ochii pe Cazarma U

Sunt înregistrate două plângeri prealabile și împotriva HCL 28 / 2025, privind aprobarea PUG-ului referitor la „reabilitarea, reamenajarea și extinderii” Cazarmei U, din Piața Mărăști. Una este semnată de consilierul local Andreea Medișanu, de la AUR. A doua vine din partea Asociației Salvați Patrimoniul Timișoarei, înființată de consilierul local Ilie Sîrbu, și el reprezentând AUR.

Cazarma U din Piața Mărăști este în proprietatea Cerealcom Timiș, a Mioarei Simcelescu, care intenționează să facă acolo un hotel. Este nevoie însă ca primăria să cedeze terenul din fața cazărmii, pentru accesul la viitoarea parcare subterană. La finalul lucrărilor, terenul se va întoarce la primărie. Aceasta va primi și dreptul de utilizare, în sistem de parcare publică, a aproximativ 40 de locuri.

PUZ-ul este valabil trei ani, interval în care „pot fi demarate investițiile prevăzute în documentație”. Detaliile se găsesc AICI.

Ilie Sîrbu nu este la prima plângere prealabilă depusă împotriva unui HCL aprobat de consiliul din care face parte. În urmă cu câteva săptămâni, el a contestat hotărârile care vizează supraimpozitarea unor clădiri lăsate în paragină.

About Post Author