Atlasul Geografic General Tactil: premieră de la Timișoara, pentru persoanele cu deficiențe de vedere
Imaginați-vă un atlas geografic care nu este destinat doar ochilor, ci și mâinilor. Gândiți-vă cum ar fi să „citiți” munții și râurile, să simțiți prin degete linia coastelor sau conturul unui continent. Aceasta este viziunea Atlasului Geografic General Tactil, realizat de o echipă de la Timișoara.
Atlasul Geografic General Tactil redefinește învățarea geografică pentru persoanele cu deficiențe de vedere și promovează accesibilitatea educațională la un nou nivel. Conceput de o echipă interdisciplinară, atlasul își propune să asigure persoanelor nevăzătoare acces la cunoștințe geografice complexe printr-o combinație de tehnologie tactilă, text Braille și explicații audio.
Atlasul conține 70 de planșe tactile, realizate în format dublu, astfel încât să ofere simultan informație tactilă și vizuală. Volumul grafic este completat de volume de explicații, care ajută la orientarea tactilă și completează informația științifică. Acestea sunt disponibile în format tipărit și Braille. Fiecare planșă are un cod QR, care direcționează utilizatorul către resurse online dedicate, unde toate materialele explicative sunt disponibile în format audio, structurat și accesibil.
Instrument de învățare extrem de valoros
Proiectul Atlasul Geografic General Tactil implică tehnologii și competențe din domenii diverse: geografie, grafică digitală, cartografie și informatică.
„Adaptarea tehnologică și pedagogică a materialului îl face unic în accesibilitatea educațională pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Relevanța sa constă în oportunitatea de a dezvolta abilități cognitive și spațiale prin intermediul hărților tactile și al explicațiilor detaliate, facilitând învățarea prin simțul tactil și descrieri clare, astfel încât persoanele nevăzătoare să poată înțelege fenomenele și structurile geografice”, spune dr. Titus Man – expert geograf, Facultatea de Geografie, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca
Prin combinarea elementelor de design tactil cu explicațiile accesibile în format Braille și audio, atlasul este un instrument de învățare extrem de valoros pentru persoanele cu dizabilități vizuale. Utilizarea lui în școli va permite elevilor cu deficiențe de vedere să exploreze geografia și să participe activ la lecțiile de clasă, sprijinind astfel eforturile de incluziune educațională. În plus, materialul este ușor de utilizat și de către profesori și părinți, creând un mediu educațional divers și colaborativ.
Instrument anti-discriminare
„Sunt sigur că, odată introdus în sistemul educațional, rolul acestui atlas va fi mult mai important decât «simpla» familiarizare cu geografia. Acest atlas poate fi un prim pas spre realizarea unor clase diverse, în care lucrul dintre copiii tipici și cei care fac lucrurile altfel să fie privit ca un mod în care ne îmbogățim și devenim mai complecși, oferind posibilitatea ca viitorul să fie mult mai lipsit de discriminare”, consideră sociologul Gelu Duminică.
Versiunea finală a Atlasului Geografic General Tactil va fi lansată la Târgul de Carte Gaudeamus – Romexpo, București, 8 decembrie. Toate exemplarele produse (peste 200 de volume) vor fi donate școlilor speciale din România, școlilor care au elevi nevăzători, muzeelor, bibliotecilor și facultăților de profil din țară.
***
Echipa
Coordonator proiect: dr. Alina Satmari
Cartografie digitală: dr. Alina Satmari
Concept și editare conținut tactil: Fabian Leiba
Grafică tactilă: Ioana Satmari, Eric Szilveszter
Redactare explicații științifice: dr. Ana Ianăș
Redactare texte introductive: Naidin Balint, Cristian Maistor, Tara Tripa
Tehnoredactare volum Braille: Constantin Cristache
Testare: Oana Tudor, Constantin Cristache
Voce: Irina Margareta Nistor
Editare audio: Daniel Secărescu
Dezvoltare web: Iulian Rotaru