Atenție pe cine primiți în casă și cui dați bani! Vârstnicii, țintele preferate ale escrocilor

înșelăciune

sursa foto: Unsplash / Miryam León

Peste 20 de persoane au fost înșelate, în acest an, în Timișoara, prin metode precum „comis-voiajorul”, „instalatorul” sau „accidentul”. Polițiștii îi roagă pe oameni să fie atenți și să nu ofere bani necunoscuților, indiferent de pretext.

La Poliția Municipiului Timișoara au fost îregistrate, în primele opt luni ale anului, 24 de sesizări privind înșelăciuni comise prin metode cunoscute sub numele de „comis-voiajorul”, „instalatorul” sau „accidentul”. „Numărul sesizărilor nu este alarmant,. Totuși, dorim să atragem atenția cetățenilor asupra acestui fenomen, astfel încât aceștia să nu devină victime ale unor persoane rău intenționate”, transmit polițiștii.

Metoda „comis-voiajorul” presupune oferirea spre vânzare, la un preț greu de refuzat, a diferite produse. În realitate, este vorba despre produse de slabă calitate, comercializate la prețuri foarte mari. „Vânzătorii” reușesc să înșele persoanele vârstnice și uneori, prin distragerea atenției victimei, să sustragă sume de bani din casă.

Cei care apelează la metoda „instalatorul” păcălesc în special persoanele în vârstă, pe care le conving să îi primească în casă, pentru a repara presupuse defecțiuni ale instalațiilor sanitare. Într-un moment de neatenție, iau bani din casă.

Metoda „accidentul” este deja clasică: victima este sunată pe telefonul fix, pentru a-i fi comunicat că membru al familiei sale a fost implicat într-un accident rutier care s-a soldat cu urmări grave. Pentru diminuarea consecinţelor legale şi/sau medicale ale evenimentului se solicită o sumă importantă de bani.

Cetățenii sunt sfătuiți să nu primească persoane străine, în casă indiferent de pretextul invocat de acestea, să nu intre în vorbă cu necunoscuți și să nu păstreze în casă sume mari de bani.

About Post Author