Astra Film, de la Sibiu, așteaptă înscrieri. Ediția 2021 va fi în doi timpi

astra film

Astra Film de la Sibiu, cel mai important festival de film documentar din Europa Centrală și de Est, nu ia pauză nici în 2021. Va fi în doi timpi, iar acum s-a deschis sesiunea de înscrieri pentru regizorii și producătorii de film documentar.

În 2021, Astra Film se va desfășura în două etape. Astra Film va avea loc în aer liber (27 august-5 septembrie) – cu proiecții de filme și evenimente în aer liber, în spații inedite, și online (6-12 septembrie) – cu proiecții de filme, evenimente și programul dedicat industriei filmului documentar). În perioada 11-16 octombrie va avea loc Astra Film Junior, program de inițiere în filmul documentar dezvoltat pentru publicul tânăr și foarte tânăr.

Până în 15 aprilie, regizorii și producătorii de film documentar din toată lumea își pot înscrie producțiile realizate în anii 2020 și 2021. AFF2021 va avea trei secțiuni competiționale:
• Voci emergente ale documentarului. Sunt eligibile documentare de lungmetraj (cu durata de peste 50 de minute), care au fost finalizate după data de 1 ianuarie 2020 și sunt semnate de autori aflați la primul, al doilea sau cel mult al treilea film
• Europa centrală & de est. La această secțiune sunt eligibile documentare de lungmetraj (peste 50 min) finalizate după 1 ianuarie 2020, care abordează problematici specifice blocului ex-comunist.
• România. Sunt eligibile documentare finalizate după 1 ianuarie 2020, produse sau coproduse în România sau documentare care abordează problematici specifice României, indiferent de durata acestora.

Ce se întâmplă la Astra Film

Pe lângă secțiunile competiționale, programul oficial cuprinde o serie de selecții curatoriale, secțiuni tematice și programe speciale. Regulamentul complet poate fi consultat aici.

Înființat în 1993, Festivalul Astra Film este una dintre platformele principale ale documentarului din România și din Europa. „Ediția din 2021 va continua să exploreze noul climat în care se desfășoară evenimentele culturale, așa cum am făcut-o anul trecut, când, practic, am reinventat festivalul și am găsit modalități inedite de a ajunge la publicul nostru fidel și de a atrage public nou”, spune regizorul Dumitru Budrala, directorul Astra Film Festival.

Selecția oficială va fi publicată pe site-ul festivalului, iar autorii filmelor selectate vor fi invitați să participe la festival pentru discuții cu publicul și alte evenimente legate de filmele din selecția oficială. În funcție de reglementările COVID-19 care vor fi în vigoare în perioada preconizată, programul anunțat poate suferi modificări.