Asistența Socială de la CJ Timiș, 242 posturi minus în organigramă. Urmează și o variantă nouă pentru muzee

sursa foto: https://decorhubng.com/
Mega-reorganizarea Consiliului Județean Timiș începe la Direcția de Asistență Socială, unde, de la 1 iulie, vor fi reduse 242 posturi. Se lucrează și o nouă formulă de funcționare pentru cele trei muzee din subordinea CJ, care ar putea fi reunite într-un complex muzeal. E însă numai una dintre variante.
La finele lui ianuarie, președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, anunța că, în următoarele luni, aproximativ 700 oameni din Consiliul Județean Timiș și structurile și instituțiile subordonate vor fi disponibilizați.
„Vă asigur că va fi cea mai amplă restructurare și reformă pe care a făcut-o vreodată cineva în România. Nu vorbesc doar de aparatul propriu, ci de tot ce înseamnă instituții din subordinea CJ Timiș. Nu suntem aici pentru a face asistență socială (…) DGASPC din luna mai va intra cu o nouă organigramă mai suplă, cu în jur de 150 de persoane mai puțin, De la Direcția de Prestări Servicii, sute de persoane vor pleca undeva în martie sau aprilie (…) Ne vom ocupa de restructurarea la muzee, evident, acolo unde e nevoie. Nu discutăm despre structurarea personalului calificat și cel de care avem nevoie”, explica Simonis.
DGASPC va avea o structură mai suplă, cum își dorește președintele CJ, dar de la 1 iulie. Vor fi reduse 242 posturi, ajungându-se, așadar, la o organigramă cu sub 2.000 de posturi. Ca idee, va fi redus numărul posturilor de asistenți maternal, de la 650, la 580. Doar că în acest moment sunt ocupate exact 580. Numărul de funcții publice va scădea de la 184 la 174.
Proiectul este în procedura de transparență decizională, poate fi citit AICI, iar cei interesați pot trimite opinii sau sugestii până în 21 martie.
Două variante de lucru pentru muzee
La jumătatea lunii februarie, CJ Timiș a solicitat de la Comisia Națională pentru Muzee un punct de vedere privind posibilitatea de înființare a unui „complex muzeal format din Muzeul Național al Banatului, Muzeul Național de Artă și Muzeul Satului Bănățean”. Nu era vorba de o comasare a celor trei instituții, ci tot de eficientizarea cheltuielilor, printr-o centralizare a structurilor administrative – contabilitate, juridic, resurse umane etc.
Punctul de vedere al comisiei de la București n-a fost unul neapărat încurajator pentru intențiile șefilor CJ. Asta nu înseamnă însă că s-a renunțat la ideea de a aduce, într-un fel sau altul, sub aceeași „umbrelă” cele trei muzee.
„Avizul Comisiei Naționale a Muzeelor are caracter consultativ. În prezent sunt luate în considerare două variante de lucru. Prima opțiune vizează continuarea demersurilor pentru înființarea unei instituții de cultură de interes național, sub forma unui complex care să includă cele trei muzee. A doua variantă presupune menținerea acestora ca entități distincte, dar cu servicii centralizate pentru achiziții, aspecte economice și juridice”, ne-a declarat Loredana Lungu, purtătorul de cuvânt al CJ Timiș.
****
La Muzeul Național al Banatului este director Claudiu Ilaș, la Muzeul Național de Artă – Filip Petcu, ambii cu concurs pe post. La Muzeul Satului Bănățean, Dorin Micle și-a dat demisia din funcția de director, revoltat din cauză că au fost făcute publice anumite contracte din bani publici din mandatul său. Micle a rămas în continuare acolo, ca interimar.
Muzeul Național de Artă tocmai a încheiat expoziția „Luminile lui Caravaggio”, care în cele trei luni și jumătate cât a stat deschisă a atras 35.000 de vizitatori.