Artă și știință, la META Spațiu. Colaborare româno-norvegiană la Timișoara

meta spațiu

„Porous Matters. Void fractions in materials, ideas and society / Materii poroase. Fracții vide în materiale, idei și societate” este o colaborare între META Spațiu, centrul de excelență Porelab din Norvegia și Universitatea Politehnica din Timișoara. Finanțarea vine din Granturile SEE și norvegiene, în cadrul apelului „Timișoara Capitala Europeană a Culturii 2023”.

Programul pune accent pe inovare, pe colaborarea transdisciplinară și are ca obiectiv principal crearea unui tip de interacțiune susținută între artă, știință și tehnologie. Artiștii și cercetătorii lucrează împreună în laboratoarele universităților partenere pentru a experimenta cu ideea de materie / material poros.

Proiectul este curatoriat și inițiat de Mirela Stoeac-Vlăduți, directorul artistic al META Spațiu. El reunește patru artiști – Maria Castellanos și Hilde Marie Holsen, din Norvegia, respectiv Floriama Cândea și Cosmin Haiaș, din România, și patru oameni de știință din cele trei universități implicate – Florin Drăgan (UPT – RO), Alex Hansen (Porelab – NO), Liviu Marșavină (UPT-RO), Marcel Moura (UiO – NO). Sunt implicați, de asemenea, cercetători și profesori din centrele universitare din Timișoara, Oslo și Trondheim.

Colaborările au început încă de anul trecut, cu ședințe de lucru între artiști și oameni de știință. În luna septembrie 2023, în cadrul galeriei META Spațiu, va fi inaugurată expoziția cu lucrările rezultate. Pe parcursul proiectului vor avea loc prezentări, ateliere pentru copii și adulți, tururi ghidate și conferințe.

About Post Author