Artă monumentală, semnată Bogdan Rață, pe Bastionul Theresia

bogdan rață

sursa foto: Muzeul Național al Banatului

Liverpool, Baia Maree, Cascais, Porto, Kiev, Mîkolaiv, Dnipro. Acum, Timișoara. Este traseul pe care l-a urmat, până acum, lucrarea The Middle Way, a sculptorului Bogdan Rață. Ea este amplasată pe Bastionul Theresia, în capătul Corpului C.

Muzeul Național al Banatului, în parteneriat cu Fundația Herczeg, Fundația Societatea de Istorie și Arheologie din Banat, cu sprijinul Constructim S.A., aduce, la Timișoara, lucrarea monumentală The Middle Way. Colorată în roșu puternic și înaltă de patru metri, aceasta a fost realizată în 2014 de sculptorul Bogdan Rață.

În cei nouă ani, sculptura lui Rața a fost mereu… pe drumuri. După Independents Liverpool Biennial 2014, unde lucrarea a fost expusă, doi ani, în faţa clădirii St. George’s Hall, lucrarea a fost instalată în Piața Milenium din Baia Mare. În 2017, The Middle Way a fost expusă în fața primăriei din Cascais, în Portugalia. În 2018 a juns la Porto, în fața Casei da Música, și, apoi, în centrul orașului Kiev, în Ucraina. În 2019, a fost expusă în Ucraina, în Mîkolaiv și Dnipro.

„Amplasarea lucrării The Middle Way pe Bastionul Maria Theresia subliniază ideea de unitate multiculturală a orașului. Ea va deveni un «pin» ce va marca spațiul urban și piața din fața muzeului, în relație directă cu celelalte orașe din Europa unde a fost expusă anterior”, transmite Bogdan Rață. Sculptorul este și autorul lucrării „De-a telefonul”, devenită un simbol al Pieței Libertății.

About Post Author