Artă din mămăligă, la Timișoara. Proiectul Gastronom caută 3 rezidenți

mămăligă

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare provoacă artiști români la o experiență inedită. Ei vor avea ca materie primă… mămăliga, iar lucrările vor spune povestea relației dintre cultură și hrană.

Programul „Gastronom: artă contemporană cu patrimoniu culinar” caută 3 artiști, ale căror lucrări vor fi expuse public. Candidaturile se înregistrează între 16 și 31 iulie. Rezidența se desfășoară în perioada 15 -30 august, în Casa Jecza, gestionată de Fundația Triade, unul dintre spațiile artistice cele mai frumoase și mai pline de sens ale Timișoarei.

Artiștii sunt invitați să candideze pentru o rezidență artistică în care materialul de lucru pentru lucrările finale este tradițională mămăligă. „Hrana reprezintă o bază pentru identitatea personală, un vehicul prin care structura socială influențează indivizii, un obiect care manifestă tendințe culturale și sociale pe termen lung, un transportator de sens cultural” explică Mihaela Vețan, inițiator al proiectului.

Dosarul de aplicare la rezidența Gastronom trebuie să conțină descrierea textuală a proiectului de lucrare ce urmează a fi fi transpus în mămăligă,inclusiv cu detalii tehnice; machetă – schiță desenată și scanată; un link către un portofoliu de lucrări anterioare. Aplicația se trimite online. Fiecare artist beneficiază de o remunerație în cuantum de 5.000 lei și decontarea cheltuielilor de drum, cazare și masă în perioada rezidenței. Lucrările vor fi expuse public și vor rămâne în patrimoniul asociației.

Proiectul „Gastronom: artă contemporană cu patrimoniu culinar” face parte din La Pas, un program implementat de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 în parteneriat cu Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare. El este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

About Post Author