16 ianuarie 2021

Aplicație care îți spune dacă ai intrat în contact cu oameni cu Covid. Momentan, doar pentru Android

O aplicație de avertizare pentru cei care au intrat în contact cu o persoană infectată cu coronavirus a fost lansată și în România. „First Contact” funcționează doar pe telefoane cu sistem Android.

Aplicația „First Contact” îi avertizează pe utilizatori dacă s-au aflat în preajma unei persoane infectate cu noul coronavirus, dar și cât timp au petrecut în apropierea acesteia, indiferent dacă o cunosc sau nu. Potrivit Radio România Actualități, proiectul a fost inițiat și realizat de ONG-ul „Noi, Cetățenii”, împreună cu voluntari specialiști în domeniul IT.

Inițiatorii susțin că România iese astfel din zona gri a Uniunii Europene. Mai erau doar șase țări care nu utilizează încă astfel de aplicații în combaterea pandemiei. „First Contact” folosește tehnologia Bluetooth. Stocarea și procesarea datelor anonime ale întâlnirilor se fac exclusiv pe telefonul utilizatorului. Această soluție descentralizată este recomandată inclusiv de Comisia Europeană și este adoptată în 16 dintre statele Uniunii Europene.

Aplicația poate fi descărcată de pe Google Play și pentru a funcționa trebuie să ai permanent Bluetooth-ul pornit la telefon. Cel care se înscrie primește un nume de utilizator și o parolă. În momentul în care este diagnosticat cu Covid-19, el trebuie să introducă în aplicație toate aceste date. Pentru ca rezultatele să fie relevante, este însă important ca aplicația să fie folosită de cât mai mulți oameni. Aplicația „First Contact” a fost testată de 600 de voluntari.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: