22 ianuarie 2021

Anticorpii post-Covid, determinați la ieșirea din spital. Cei vindecați pot dona mai repede plasmă

plasmă

Pacienții vindecați de Covid care ies din Spitalul „Victor Babeș” vor ști la externare dacă pot dona plasmă, pentru a ajuta alți bolnavi. Un aparat unic în vestul țării este în funcțiune la spitalul de boli infecțioase.

La Spitalul „Victor Babeș” este în funcțiune, de câteva zile, un analizator automat de imunologie pentru stabilirea cantitativă de anticorpi IgG în cazul pacienților care au fost infectați cu SARS CoV 2. Acesta determină cantitatea de anticorpi de tip IgG neutralizanți-protectori din probele pacienților vindecați de coronavirus. Practic, cu ajutorul acestui analizator automat se poate stabili dacă plasma prelevată de la un donator care a avut Covid 19 îndeplinește criteriile necesare donării și poate fi folosită pentru administrare în tratamentul unor pacienți internați.

„Până acum, plasma de la pacienții ce au trecut prin boală era prelevată la Centrul de Transfuzii din Timișoara și trimisă la Institutul Național de Hematologie Transfuzională, în București pentru a se stabili dacă poate fi folosită sau nu. Se pierdea timp prețios. Acum, determinarea cantitativă se poate face în laboratorul spitalului”, spune dr. Delia Dogaru, medic primar Medicină de Laborator, responsabil analiză Compartiment Imunologie.

Aparatul poate analiza 100 de probe în același timp. Rezultatul se obține în 40 de minut, iar sensibilitatea acestei metode de testare depășește 97%. Dispozitivul a fost primit printr-o donație făcută de Clubul Rotary Timișoara.

Din păcate, nu toți cei care au avut Covid 19 au suficient de mulți anticorpi neutralizanți. Pentru a putea fi eligibilă, plasma recoltată de la donator trebuie să aibă o valoare de minim 40 AU/ml.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: