Andrada Aloman: din anonimatul arbitrajului județean în Timiș, pe lista FIFA, pentru Spania / FOTO

andrada aloman

România nu mai exportă de mulți ani fotbalişti de clasă pentru echipele din Spania, dar are o reprezentantă în topul arbitrilor! Andrada Aloman este arbitru asistent pe lista FIFA și va arbitra în acest sezon și în La Primera Iberdrola.

Fotbalul nu mai este subiect tabu pentru femei de multă vreme. Glezna fină a doamnelor şi domnişoarelor nu mai are interzis pe dreptunghiul verde din ţările civilizate, după ce federaţiile de specialitate au implementat sau sunt în curs de implemntare de proiecte prin care să fie încurajat fotbalul feminin. Este şi cazul Spaniei, fostă campioană europeană şi mondială, ţara în care evoluează cei mai buni fotbalişti din lume, pentru Real Madrid, Barcelona sau Atletico Madrid.

Andrada Aloman, o ardeleancă din Alba Iulia, a strivit cu crampoanele adidaşilor de arbitru asistent prejudecăţile românilor despre prezenţa femeii pe dreptunghiul verde. A început ca arbitru de tuşă în judeţul Alba, dar s-a remarcat în judeţul Timiş, după ce s-a mutat la Timişoara pentru a studia la Facultatea de Psihologie a Universităţii de Vest.

De la Bencecu de Jos, la Atletico Madrid

A arbitrat sute de jocuri în ligile inferioare, de care răspunde Asociaţia Judeţeană de Fotbal Timiş. Spre marea surprindere a oamenilor de fotbal, Andrada Aloman s-a impus fără probleme, chiar dacă au fost și momente în care a fost nevoită să suporte comportamentul misogin clasic suporterului din fotbalul nostru cel de toate zilele. Evoluţiile sale la tuşă au atras atenţia şi după câţiva ani în fotbalul mic timişean, a urmat promovarea în cel de-al treilea eşalon, acolo unde ajung extrem de greu reprezentantele sexului frumos.

În urmă cu cinci ani, Andrada Aloman a simțit că are nevoie de un nou început. A plecat în Spania, unde voia să lucreze trei luni ca salvamar la o piscină din Madrid. Între timp însă, Andrada a descoperit că în Spania prejudecăţile faţă de prezenţa femeilor pe terenul de fotbal lipsesc cu desăvârşire. Rezultatul? În doar trei ani, cea care împărţea dreptatea pe terenurile din Chizătău, Bencecu de Jos, Pişchia, Variaş, Peciu Nou, Sâmpetru Mare, Tomantic, Covaci, Şag sau Bucovăţ a ajuns pe lista FIFA, ca arbitru asistent, pentru Spania!

În palmaresul Andradei au apărut jocurile internaţionale, inter-ţări şi inter-cluburi. La începutul acestei luni, Federaţia Regală Spaniolă de Fotbal le-a prezentat pe cele 22 de arbitre şi 28 de asistente care vor arbitra în sezonul 2019/2020 în La Primera Iberdrola. Printre ele, şi Andrada Aloman. La Primera Iberdrola este primul eşalon de fotbal feminin din Spania, țară care a ajuns în optimile Campionatului Mondial din Franţa din 2019, unde a fost eliminată de SUA, câştigătoarea competiţiei. În primul eşalon sunt 16 echipe, printre care şi Atletico Madrid, ultima câştigătoare a titlului, Barcelona, Athletic Bilbao sau Valencia.

About Post Author