Ana Munteanu pune în pericol CL Timișoara, spune PSD. Care așteaptă intervenția prefectului

Pleacă sau nu Ana Munteanu din consiliul local? USR Timiș spune că e doar suspendată, nu că nu mai e membru de partid, așa că lasă în aer răspunsul. PSD așteaptă însă, chiar în plenul din 30 martie, ordinul de încetare a mandatului.

ana Munteanu

După „isprava” cu înscenarea de restaurantul Hotelului Del Corso, transmisă live pe Facebook, Ana Munteanu a fost sancționată de USR Timiș cu o suspendare de un an din partid. Atât a comunicat formațiunea politică, a cărei atenție s-a concentrat mai degrabă pe lecții de morală pentru presă și rețelele de socializare și pe ceea ce șefii ei consideră „știri false”.

Ce presupune suspendarea unui membru USR aflăm, la fel de vag, din statutul partidului. Potrivit articolului 11, paragraful 2), „un membru USR poate fi suspendat (…) din calitatea sa de membru. Pe perioada suspendării, acesta nu poate exercita drepturile sale ce decurgeau din calitatea de membru, păstrând obligația de a respecta îndatoririle membrilor USR”.

Întrebarea care nu are încă răspuns este dacă, suspendată din partid, Ana Munteanu părăsește și CL Timișoara. Ea a devenit consilier local după ce a fost pe lista USR. În aceste condiții, mai apare o neclaritate: poate fi considerată funcția de ales local „drept care decurge din calitatea de membru” de partid?

Orice vot „riscă să arunce în ilegalitate” CL

PSD, prin vocea lui Radu Țoancă, a ajuns la concluzia că „s-a pierdut pe drum un consilier local în Timișoara”. Codul Administrativ spune că, de exemplu, „calitatea de consilier local (…) încetează de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului (…) în caz de pierdere a calității de membru al partidului politic (…) pe a cărui listă a fost ales”.

„Sper ca la ședința Consiliului Local Timișoara din data de 30 martie să avem pe ordinea de zi un ordin al prefectului de încetare a mandatului de consilier municipal pentru doamna Ana Munteanu. În caz contrar, orice vot al acestui consilier municipal riscă să arunce în ilegalitate totală toată munca celorlalți 26 de consilieri locali timișoreni (…) Doamna Ana Munteanu și-a pierdut calitatea de membru al USR- PLUS pentru un an, deci va mai putea face parte, eventual, din Consiliul Local Timișoara, în 2024, dacă, evident, va candida pe o poziție eligibilă”, susține Țoancă.

Cazul Ana Munteanu, ambiguu de imparțial

În numele transparenței și al corectitudinii clamate atât de intens în campania electorală, USR Timiș ar fi trebuit să clarifice situația de la bun început. Așa, nu putem decât să speculăm că, în condițiile în care Ana Munteanu ar fi urmat să-și piardă locul din CL din cauza suspendării din partid, în comunicatul care a anunțat sancțiunea ar fi trebuit precizat și numele celui care va veni în locul ei.

Iar cei rău intenționați ar putea spune chiar că s-a ales anume suspendarea celei care se recomandă „actriță, activistă, consultant PR”, tocmai pentru că e o formulare ambiguă și că, în funcție de cum bate vântul… politic, orice decizie legată de rămânerea Anei Munteanu în CL Timișoare are acoperire legală.

Pe de altă parte, solicitarea Roxanei Iliescu, consilier local Pro România, care îi cere lui Dominic Fritz să inițieze un proiect de HCL privind sancționarea Anei Munteanu, a intrat pe circuitul intern al primăriei. Ea va fi analizată la Serviciul juridic, ne-au transmis reprezentanții PMT. Ulterior, dacă se consideră că îndeplinește condițiile legale, se va transforma în proiect, care va fi discutat în comisiile CL.