Amintiri cu primarul Timișoarei. Despre calculatoare, Lucian Blaga și un „demers luciferic” / VIDEO

curs festiv

Cu mustață și răgușit de la țigară. Aproape de nerecunoscut, acum 28 de ani, actualul primar al Timișoarei vorbea la un curs festiv de la Automatică și Calculatoare despre demersuri luciferice și orizontul cunoscutului.

Un filmuleț postat pe YouTube cu o zi înainte ca primarul Timișoarei să împlinească 65 de ani face furori pe rețelele de socializare. Imaginile datează din 1992 și sunt de la un curs festiv de la AC. Actualul edil-șef avea 37 de ani, era lector universitar și prorector la Universitatea Politehnica. Fuma, avea mustață și le-a vorbit proaspeților absolvenți despre cunoaștere paradisiacă și luciferică.

Era al doilea an în care, susținea acesta, vorbea la un curs festiv. Prima dată, tema fusese „Introducere în arhitecturi de calcul orientate spre inteligența artificială”.

„Aș dori să continui această tradiție, fără a repeta subiectul cursului, dar păstrând prima parte din denumire. În consecință, expunerea de astăzi este pe tema «Introducere în fabricația integrată prin calculator». Vă rog să-mi scuzați vocea, sunt puțin răgușit, pentru că fumez prea mult.

V-aș propune să pornim de la conceptele definite de Lucian Blaga. Conceptul de cunoaștere paradisiacă și conceptul de cunoaștere luciferică. Plecând de la aceste concepte, expunerea mea nu va încerca să vă lămurească în domeniul pe care îl desemnează, ci va încerca mai degrabă să facă un demers luciferic. Adică să admitem că fiecare dintre noi are trei orizonturi: un orizont al cunoscutului, un orizont al necunoscutului și un orizont al nimicului. Prin ceea ce vă voi spune nu voi încerca, deci, să vă lărgesc orizontul cunoscutului, ci să vi-l diminuez pe cel al nimicului, întru creșterea orizontului necunoscutului.

V-aș ruga, deci, să vă imaginați că acest domeniu este un noian de întuneric în care am montat câteva beculețe. Acceptați, vă rog, că le vom aprinde pe rând, pentru scurt timp, unul câte unul, ca un joc de lumină dinamică aciclică. Istoria științei și tehnicii, ca de altfel întreaga istoria umanității, arată că, de obicei, ideile noi nu sunt acceptate fără reacții inițiale de respingere a lor”, le-a spus prorectorul UPT proaspeților ingineri.