16 ianuarie 2021

Ambulanța pentru Monumente Banat intervine la Ofsenița. Poți fi voluntar

ambulanța pentru monumente

Ambulanța pentru Monumente Banat pornește din nou la drum. La final de septembrie începe lucrul la „biserica fără turn” din Ofsenița. Dacă vreți să dați o mână de ajutor, vă puteți înscrie ca voluntari. Sunteți așteptați cu brațele deschise.

Să ai grijă de patrimoniu nu înseamnă doar conservarea câtorva lucruri din trecut. Înseamnă, poate mai cu seamă, un ochi priceput și o intervenție inspirată. În așteptarea unor vremuri mai bune, Biserica Romano-Catolică „Sfântul Vendelin” din Ofsenița, comuna Banloc, va primi o nouă șansă. „Biserica fără turn” este unul din cele mai încercate lăcașuri de cult din Banat. Construită cu sprijinul financiar al familiei Karátsonyi, în anul 1882, a fost vandalizată și profanată, a trecut printr-un cutremur și, în 2011, a avut un plan de demolare.

A supraviețuit și, acum, Ambulanța pentru Monumente Banat a decis să intervină în regim de urgență. Biserica aflată în stare avansată de degradare va fi pusă în siguranță. Se va interveni asupra celor mai periclitate zone: turnul, balconul de deasupra pronaosului, absida altarului și zidurile bisericii. „Punerea în siguranță va consta în construirea unei învelitori temporare pe structură de lemn care să protejeze turnul și balconul de intemperii și de iarna care se apropie, până la restaurarea propriu-zisă. De asemenea, vom realiza și o închidere de tablă la timpanul altarului și un șorț de tablă pe partea superioară a zidurilor longitudinale”, transmit cei de la „Ambulanță”.

E nevoie de entuziasm și bunăvoință

Se caută, așadar, voluntari pentru intervenția care va avea loc în perioada 26 septembrie – 18 octombrie Cu sprijinul Asociației „Semper Agape” și al Primăriei Banloc, cazarea și masa participanților sunt asigurate. Cei cei care vor să se implice trebuie să aducă doar încălțăminte și haine de lucru, sac de dormit, lanternă și alte lucruri personale. Confirmările se fac fie prin e-mail, fie prin SMS, la numerele de telefon 0756-306.007 – arh. Daiana Maciulschi sau 0732-156.597 – arh. Mădălina Nica.

Proiectul Ambulanța pentru Monumente Banat este un proiect cultural coordonat de Asociația pentru Patrimoniu Activ – PACT, cu sprijinul Alteței Sale Regale Principelui de Wales. Parteneri sunt Mitropolia Banatului, Direcţia Județeană pentru Cultură Caraș-Severin, Casa Artelor – Direcția Județeană pentru Cultură Timiș și FAUT – Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara.

2 thoughts on “Ambulanța pentru Monumente Banat intervine la Ofsenița. Poți fi voluntar

  1. Ce să mai salveze şi de ce ar face-o? Când localnicii au cerut Epicopiei Catolice clădirea, pt a o face biserică ortodoxă, au refuzat. Au zis că din partea lor poate să pice, dar nu o dau. Păi să pice! De ce m-aş duce voluntar să fac ceva fără vreo finalitate, la urma urmei? O clădire care după ce vor pleca voluntarii se va întoarce la ce poate ea să mai facă: să se degradeze în continuare, pt că nu va avea nici credincioşi, nici vizitatori. Va fi o coşmelie care va ocupa terenul în continuare nişte ani, doar ca să aducă aminte că alţii erau stăpânii acolo, că ăsta e de fapt singurul scop din spatele acţiunii de „binefacere”!

    1. Cred ca aveti o viziune foarte pesimista. In orice stat care isi respecta istoria, cladirile istorice nu sunt lasate sa pice, indiferent de doctrina pe care o reprezinta ele. Iar expresia „altii au fost stapani aici” este deja un cliseu. Pana la urma trebuie sa respectam fiecare popor si sa acceptam ca sunt anumite natiuni care au construit si au administrat in aceasta regiune in alte perioade. Ce ar fi ca acum sa fim acuzati toti de genocid pentru ca fiecare are 0,00001% din adn-ul lui Genghis Han? Iar ambulanta pentru monumente este un proiect ambitios, tine doar de administratia locala si de localnici ca aceasta cladire sa fie vizitata. Nu toate bisericile care se viziteaza in lume, sunt neaparat si locuri de slujbe religioase.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: