Am început să văd culorile. Expoziție într-o… casă, în Palatul Ștefania

Palatul Ștefania

Palatul Ștefania devine, timp de o lună, gazda unei expoziții care propune privitorilor o călătorie fascinantă în lumea culorilor care ilustrează tradiții, natură și viața de zi cu zi. Sunt câteva zeci de lucrări semnate de artiști din Serbia și România, expuse într-un mod inedit.

„Am început să văd culorile” este o expoziție de artă din Serbia și România, curatoriată de Andreiana Mihail. Sunt 35 de lucrări care nu au pretenția unui compendiu istoric-explicativ, ci compun mai degrabă un traseu printre temele dominante din arta naivă: munca, natura, familia, timpul liber, sărbătorile religioase și tradițiile.

Ceea ce vedeți nu trebuie chestionat, pentru că intenția autorilor este explicită: aceea de a crea pentru un public și de a comunica cu el, de a-i povesti întâmplările de zi cu zi. Totul, pentru a păstra pentru mai departe evenimente importante ale comunității.

Lucrările de artă sunt adăpostite într-o casă de dimensiuni reale, construită în interiorul Palatului Ștefania, după un proiect al arhitectului Vinklu (Ștefan Păvăluță). Expoziția este prezentată în cadrul Festivalului Cămine în mișcare 2023 și este realizată în parteneriat cu Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, Galeria de Artă Naivă din Kovačica, Consiliul Județean Caraș-Severin și Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș.

Vernisajul expoziției „Am început să văd culorile” este programat vineri, 27 octombrie, la ora 19. Expoziția va putea fi vizitată până în 27 noiembrie, zilnic, în intervalul 11-18, iar intrarea este liberă.

About Post Author