Alin Nica, instalat în funcție. Cinci consilieri urmează să fie validați / FOTO

alin nica

Timișul are consiliu județean nou-nouț. Acesta a fost instalat sâmbătă dimineață, în prezența premierului Ludovic Orban și a primarului ales al Timișoarei, Dominic Fritz. Față de listele inițiale, au apărut cinci modificări, în urma renunțării la mandate.

Agitație maximă, sâmbătă dimineață, la Palatul Administrativ. Pe rând, noii consilieri județeni au venit „la serviciu”, pentru a-și prelua mandatele. A fost o ședință de CJ total atipică, desfășurată în condiții de pandemie. De altfel, e prima ședință față în față a consilierilor județeni, după mai bine de jumătate de an. Conform cutumei, președintele ei a fost Petru Andea (PSD) în calitate de decan de vârstă.

O parte din consilieri au depus jurământul, pe rând, așa cum prevede legea. Unii dintre aleși nu sunt la prima experiență, dar sunt și foarte mulți care trec prima dată prin această procedură. Față de liste, așa cum au fost ele votate, au renunțat la mandate cinci persoane: Raoul Trifan (USR), Adrian Pau și Nicolae Birău (Pro România), Nicolae Bitea și Cosmin Buboi (PNL).

Cine sunt aleșii județeni

PNL– 16 mandate: Ciprian Bogdan, Alin Popoviciu, Cosmin Costa, Alexandru Proteasa, Mihai Anghel, Lucian Blaga, Dan Sarmeș, Marius Hiticaș, Călin Roman, Liviu Cocean, Mihaela Calescu, Marin Popescu, Mihăiță Bojin, Ciprian Trocan, Andrei Cotețiu, Cosmin Lazăr
USR– 10 mandate: Cristian Moș, Raul Olajos, Viviana Țecu, Bianca Luca, Călin Badiu, Alexandru Caplat, Petre Mihăieș, Laura Boldovici, Alexandru Cadar
PSD – 7 mandate: Călin Dobra, Mihai Ritivoiu, Aura Danielescu, Dan Idolu, Sabin Bociu, Ioan Sorincău, Petru Andea
Pro România– 3 mandate: Valentin Korman, Elena Micicoi, Vasile Moruș

Au depus jurământul doar 31 din cei 36 de consilieri. Liberalii Andrei Cotețiu și Cosmin Lazăr, respectiv Elena Micicoi și Vasile Moruș, de la Pro România, și Zoltan Nemeth, de la USR PLUS, vor face același lucru în proxima ședință. Mandatele acestora urmează să fie validate.

A fost instalat în funcție și noul președinte, liberalul Alin Nica. El va avea doi vicepreședinți, care fi aleși din rândul consilierilor județeni, probabil în următoarea ședință. „Cetățenii așteaptă de la noi realizări, proiecte concrete pentru ei, lucruri bune pentru orașele, comunele și județul nostru. Vreau să le mulțumesc tuturor cetățenilor județului nostru și cei care m-au votat, și cei care nu m-au votat, deopotrivă, pentru că de astăzi sunt președintele tuturor locuitorilor din județul Timiș. Ne așteaptă momente dificile în acest context pandemic, pe care trebuie să le depășim cu unitate, înțelepciune și cu dorința de a face mai bine pentru oamenii care ne-au votat. Ne așteaptă proiecte frumoase pe care trebuie să le îndeplinim sau să le continuăm, ne așteaptă proiecte strategice care au nevoie de susținerea Guvernului României”, a spus Nica.