Alianța PSD – PNL pierde candidații de primar de la Recaș și Șandra. Vor fi înlocuiți de fiii lor

Luchian Savu și Pavel Teodor

Alianța PSD – PNL a rămas, în acest weekend, fără doi candidați de primar. Teodor Pavel și Luchian Savu, de la Recaș, respectiv Șandra, au fost trași pe dreapta de instanță. AUR și Forța Dreptei le-au contestat candidaturile, iar judecătorii au admis plângerile. Pavel și Savu fuseseră declarați incompatibili de către ANI.

Teodor Pavel, primarul PSD din Recaș, nu mai poate candida în 9 iunie. Forța Dreptei Timiș i-a contestat candidatura pentru funcția de consilier local, iar candidatul AUR Doru Adrian Berzescu, pe cea de primar. Judecătoria Timișoara a admis ambele plângeri.

Pavel se află sub incidența unei interdicții de a candida pe o perioadă de trei ani, cu începere după finalizarea actualului mandat, adică din 2024. Inspectorii ANI l-au declarat incompatibil pentru că, în calitate de primar, a semnat un contract de închiriere a unui teren în baza căruia o societate comercială al cărei asociat unic şi administrator era soţia sa, a închiriat fără licitaţie un teren de la primărie. Todor a contestat raportul ANI, dar, la finele anului 2022, ICCJ a decis în favoarea inspectorilor de integritate.

Candidatul AUR la Primăria Recaș a invocat, la rândul lui, nereguli în ceea ce privește listele de susținători depuse de Teodor Pavel. Acestea nu ar fi conținut numele candidatului și nici adresele semnatarilor. Pavel e primar în Recaș din 2016.

Primarul din Șandra și-a pierdut mandatul anul trecut

Nici Luchian Savu de la Șandra nu mai poate candida. În cazul lui, filiala AUR Timiș a depus apel la o sentință civilă prin care Judecătoria Timișoara respinsese acțiunea ințială, iar Tribunalul Timiș l-a admis. „Anulează hotărârea contestată și pe cale de consecință, respinge propunerea de candidatură a intimatului Savu Luchian pentru funcția de primar al Comunei Șandra, propusă de Alianța PSD PNL. Fără cheltuieli de judecată. Definitivă”, sună soluția judcătorilor, pronunțată, la fel ca în cazul lui Teodor Pavel, sâmbătă, 27 aprilie.

În februarie, înainte de formarea alianței PSD – PNL, Alfred Simonis prezenta primele două achiziții importante de la liberali: Petru Roman și Luchian Savu. „Sunt oameni cu care am colaborat foarte bine. Luchian Savu a câștigat cu 90% alegerile, de exemplu”, spunea șeful PSD Timiș.

Mandatul de primar al lui Savu încetase de fapt în 2023, după ce acesta a pierdut procesul cu ANI. Aceasta îl declarase în incompatibilitate, pentru că, în primul mandat, între anii 2012 și 2016, Savu fusese simultan primar și membru al consiliului de administrație la școală. Întrebat dacă nu are interdicție să candideze, Luchian Savu declara, în urmă cu două luni, că „se mai judecă la Înalta Curte, nu am primit termen. Am câștigat la Curtea de Apel, dar la ICCJ nu s-a judecat pe fond. Din punctul meu de vedere nu îmi este interzis dreptul de a candida”.

Luchian Savu: Proiectele mele pentru dezvoltarea comunei vor fi duse mai departe de fiul meu

Acum, după ce instanța a decis că nu-i poate fi validată candidatura, Savu susține că este într-o situație „care încalcă conceptul de democrație și de drept al liberei alegeri”.

„Reprezentantul din comuna noastră al partidului AUR, alături de partidul care îl susține, au făcut toate jocurile murdare în scopul de a nu-mi permite candidatura la funcția de primar pentru următorii patru ani. M-ați ales să vă reprezint acum mai bine de 14 ani și pentru aceasta vă mulțumesc (…) Știți că nu m-am dat bătut niciodată în fața oricărei provocări. Acum, când se pare că nu mai am posibilitatea de a vă reprezenta, repet, datorită jocului murdar, profund nedemocratic al unui contracandidat, am decis ca proiectele mele pentru dezvoltarea comunei să fie duse mai departe de către fiul meu, Natanael Savu, pe care îl cunoașteți foarte bine”, le-a transmis consătenilor săi Luchian Savu.

Ultima zi de depunere a candidaturilor este 30 aprilie, dată până la care noii candidați trebuie să strângă semnăturile cerute de lege.

Update: Și la Recaș Alianța PSD – PNL a decis să-l propună drept candidat pe Aurel Adrian Pavel, adică fiul lui Teodor Pavel. Măcar să păstreze același nume pe buletinele de vot, ca să nu confuzeze alegătorii.

About Post Author