Alianța Dreapta Unită are verde de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Alianța Dreapta Unită

Ludovic Orban și Dominic Fritz

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis, marți, contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroul Electoral Central a respins protocolul său de constituire. USR, Forța Dreptei și PMP vor participa, așadar, împreună la alegeri.

Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat decizia de duminică a Biroului Electroral Central, care a respins protocolul de constituire a alianţei electorale „Dreapta Unită USR – PMP – Forţa Dreptei”.

„Admite contestaţia formulată de contestatorii Partidul Uniunea Salvaţi România, Partidul Mişcarea Populară şi Partidul Forţa Dreptei împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr. 1/D/17.03.2024, astfel cum a fost îndreptată prin Decizia Biroului Electoral Central nr. 1/D/18.03.2024. Anulează Decizia Biroului Electoral Central nr. 1/D/17.03.2024, astfel cum a fost îndreptată prin Decizia Biroului Electoral Central nr. 1/D/18.03.2024. Admite Protocolul de constituire a alianței electorale «Alianța Dreapta Unită USR-PMP-Forța Dreptei»”, sună minuta ICCJ.

„ICCJ ne-a dat dreptate și a constatat că decizia BEC este un abuz și un atac direct la adresa democrației din România. Oricât de mare este disperarea regimului Iohannis, legile sunt clare. ICCJ a decis corect, la fel cum a făcut-o în 2019, când Dragnea și PSD au vrut să scoată USR de pe buletin”, a transmis Cătălin Drulă, președintele USR.

„Pentru noi, la Timișoara, este un semnal important că democrația este apărată. Superpatidul care se formează sub ochii noștri și vrea să acapareze toate funcțiile în stat va avea o contrapondere de dreapta”, a declarat, la rândul lui, Dominic Fritz.

***

În demersul lor, USR, PMP și Forța Dreptei s-au bazat pe o altă hotărâre într-o speță a instanței supreme din 2019. Atunci, într-o primă fază, înscrierea Alianței USR-PLUS a fost respinsă de BEC, pentru că Dan Barna nu apărea în Registrul Partidelor ca președinte al USR.

About Post Author