Alfred Simonis: Nu trebuie să ținem cont de orgolii. Primăria Timișoara și CJ Timiș pot avea proiecte comune mari

Alfred Simonis

Șeful interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, este președintele ales al Consiliului Județean Timiș. Își va prelua oficial funcția abia la toamnă, dar știe ce nu va face în viitorul său mandat. Cel puțin teoretic. În acest interviu, Simonis explică de ce trebuie să colaboreze cu primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și vorbește despre greșelile predecesorilor lui.

Ați decis să renunțați la a treia funcție în stat, aceea de președinte, chiar și interimar, al Camerei Deputaților, pentru a candida la președinția CJ Timiș. Nu e un pas în spate, dacă vreți, pe scara politică?

Dacă ții cont doar de rang și de importanța propriei persoane, poate fi interpretat așa. Pe de altă parte, acest lucru nu te ajută cu nimic dacă în orașul și în județul în care locuiești nu sunt investiții de anvergură guvernamentale și nu poți beneficia de servicii, indiferent că vorbim de medicale, de educație, la standarde occidentale. Am fost în situația să ajung cu membri ai familiei mele, chiar cu băiețelul meu, la spitalul de copii, de exemplu. Nu a fost ceva grav, dar am văzut că nici spațiile și nici aparatura medicală nu erau adecvate. Prin urmare, nu m-a ajutat cu nimic în acele clipe că eram al treilea om în stat.

Mi-am pus ambiția în ultimii 3-4 ani să aducem foarte multe investiții în Timiș, împreună cu Sorin Grindeanu, și am și adus. Am convins decidenții de la București să aducă investiții în Timișoara și Timiș. Acesta trebuie implementate eficient și rapid și trebuie aduse alte investiții și trebuie un soi de coerență la nivel administrativ.

E obligatoriu o colaborare între primar și președintele consiliului județean și între aceștia și guvern, indiferent de culoarea politică a acestuia. Cred că aceste două poziții îți conferă o perspectivă și o autoritate în fața guvernului. Trebuie doar să vrei și să ai acel consens de care ducem lipsă în Timiș de zeci de ani.

Dar nu credeți că din postura de președinte al Camerei Deputaților și, deci mult mai prezent la București, puteați ajuta mai mult Timișul, decât dacă rămâneți acasă?

Mă voi duce, dacă nu săptămânal, la două săptămâni, la București. Voi menține un contact permanent cu decidenții. A fi președintele Județului Timiș îți oferă avantajul de a fi una dintre cele mai importante persoane, președinte celui mai mare județ din România. Deci voi fi o voce ascultată și îmi propun să fac asta în PSD. Multe investiții s-au semnat, sunt foarte multe finanțări, dar el trebuie implementate. Or, dacă nu avem coerență la nivelul județului Timiș, vor trece finanțările pe lângă noi.

Cel mai bun exemplu e stadionul. Avem licitația pentru construire și proiectare, avem aprobată finanțarea, nu începe nicicum demolarea. Dacă nu se va demola stadionul, degeaba e licitația terminată, nu putem construi.

Timișoara și Timișul n-au colaborat. Șefii celor două instituții n-au colaborat în ultimii ani, au fugit unul de altul. Eu nu cred că trebuie să ținem cont de orgolii. Cred că Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș pot avea proiecte comune de anvergură. Că vorbim de Sala Polivalentă, de, nu știu, reabilitarea Castelului Huniade, organizarea unui festival, o soluție alternativă de descărcare de pe centuri, pentru că toate centurile sunt făcute, cu câteva excepții, după localități. Trebuie să găsim soluții alternative de ocolire acestor drumuri principale prin mijlocul localităților și asta nu se poate face doar de către președintele CJ, e nevoie de primarul localității respective, de primarul Timișoarei și, poate, guvern. Sunt foarte multe proiecte pe care le putem gestiona împreună.

Aceste goluri permanent din scena politică timișeană, să nu cumva să ne asociem, să facem numai noi, să nu cumva să facă celălalt ceva, ne-au făcut să ajungem în situația în care de 30 de ani nu vin investiții.

Sunt județe care, chiar în opoziție față de guvern, au atras investiții

Cum veți putea, de exemplu, veghea la implementarea unor proiecte care țin, de fapt,de instituții de la București? Că vorbim de Compania Națională de Investiții, de CNAIR, de Ministerul Sănătății…

Așa cum am vegheat și în acești ani, pentru că niciunul din proiectele despre care am vorbit nu țin de parlament propriu-zis. Dar acolo unde este o decizie politică, când se redistribuie sumele și așa se împart în toate țările… În rest, decizia e politică. Nicăieri nu sunt bani suficienți pentru toate proiectele și cineva trebuie să decidă. Atâta timp cât decizia e una politică, voi fi la masa politică în care se va decide așa ceva. Timișul este județul care contribuie cu cei mai mulți bani la bugetul de stat, după Capitală, și a fost văduvit până de curând de mari proiecte. Nu vom mai permite asta.

Vom menține acest ritm de atragere a investițiilor, pentru că nu ne ajung sumele atrase în județ până acum, deși sunt peste 4 miliarde de euro în diferite proiecte. Altfel nu recuperăm decalajele față de celelalte județe care ne-au luat-o mult înainte în ultimii ani. Ne mai trebuie câțiva ani în ritmul acesta, pentru a reveni acolo unde ne este locul.

Bine, dar faptul că nu vin bani de la București e o realitate știută deja…

N-au venit până acum bani.

Totuși, PSD a fost la guvernare în perioada în care Consiliul Județean Timiș, de exemplu, era condus de un PSD-ist. Nici atunci n-au venit banii.

Când am spus că, la nivelul clasei politice județene, nu a existat consens și n-au existat oameni care să știe să îmbrace haina de președinte al CJ n-am exclus pe nimeni. Am zis cu una-două excepții, pentru că au fost și oameni care au știut să joace această poziție. Unul a fost Sorin Grindanu, dar a stat șase luni.

N-am exclus propriii colegi de partid. Au făcut greșeli cu toții. Au avut orgolii fără sens cu toții și au avut această viziune de a încerca să acapareze tot, să speculeze politic totul, inclusiv ai mei. Totuși, județul Timiș a fost mai mult condus de Dreapta, iar Timișoara a fost exclusiv condusă de Dreapta. Putem pune în cârca și a PSD-ului anumite erori, dar marile greșeli au făcut de cei de Dreapta.

Eu am spus în permanență că cea mai mare parte din vină nu e a bucureștenilor, deși decidenții locali au încercat să arunce în cârca bucureștenilor și a guvernelor asta. Au și guvernele partea lor de vină. Dar să știți că există județe care, chiar în opoziție față de guvern fiind, au atras investiții. S-a văzut anvergura acelor administratori, acelor aleși locali care au reușit să aducă bani.

Eu n-am stat să judec pe nimeni. Nu sunt în măsură să fiu de acord sau nu cu votul timișorenilor în cazul lui Dominic Fritz din 2020 sau 2024. Cine sunt eu să contest votul dat de timișoreni? Obligația mea este să colaborez în folosul acestui județ și oraș cu indiferent cum îl cheamă sau ce doctrină de partid are cel care a câștigat.

În următoarea perioadă vom ține presiunea pe guvern. I-am spus premierului când a fost la Lugoj că voi fi cel mai incomod președinte de consiliu județean din România pentru domnia sa și guvernul domniei sale. A spus că se aștepta, pentru că așa am fost în acești ani. Când am să-mi scriu memoriile (râd – n.r.), voi vorbi despre și cât de interesante au fost detaliile negocierilor atunci când venea vorba de institutul oncologic. Să știți că am avut momente când am ridicat tonul, m-am enervat, m-am ridicat și am plecat.

PNL  e prima opțiune cu care să facem majorități pe acolo pe unde putem

Deci ați rămas un fel de „Gicuță Contra”, cum vă spunea Nicolae Robu acum vreo 10 ani, când erați în CL Timișoara, dar într-un scop bun…

Nu știu dacă neapărat ăsta e termenul, dar am rămas un om implicat în a atrage proiecte în județul acesta. Deși foarte mulți dintre colegii mei au spus că greșesc colaborând cu Dominic Fritz la Timișoara, în folosul orașului, au spus că greșesc aducând investiții în Timiș, că le va deconta Fritz, pentru că se fac în oraș. Le-am spus că nu mă interesează cine cum votează în urma acestor investiții. Timișoara și Timișul au dreptul la investiții majore, iar eu, ca locuitor al acestui oraș, acestui județ, vreau să beneficiez de infrastructură de orice fel la standarde occidentale.

Iată că n-am greșit. Am câștigat alegerile pentru Consiliul Județean Timiș cu o diferență mare, luând peste 130.000 de voturi, record absolut în Timiș. Avm 55 de primării, din nou record absolut la PSD. Mai sunt doi independenți mai degrabă apropiați de PSD.

Unul vă este frate.

Să știți că e mai anti-PSD decât mulți liberali. De fapt, nu neapărat anti-PSD, cât anti-politică. Eu am încercat, cât eram pe la tineret, pe la elevi, în permanență, să-l aduc la partid și niciodată n-a vrut. Nu neapărat că nu-i plăcea PSD, dar nu voia la partid.

Există 55-56 de primari, cum vă spuneam, am pierdut două-trei primării la sub 10 voturi, deci am avut candidați foarte buni. Am luat majoritate la consiliul județean și am câștigat două treimi din secțiile de votare din Timiș, peste 400 din cele 616.

Suntem imediat după alegeri. Nu sunteți un pic prea optimist în ceea ce privește o viitoare colaborare între forțele politice, pentru că practic spuneți că ar trebui lăsate la o parte toate orgolile politice. Lucrul ăsta nu s-a întâmplat niciodată. De ce credeți că o să se întâmple acum?

Nu s-a întâmplat niciodată, cu excepția, cum să spun, a ritmului pe care l-am impus în ultimii 3 ani, pentru că n-am ținut cont de culoare politică atunci când a fost nevoie să intervenim la Colterm, de exemplu. N-a contat că am fi lăsat orașul fără căldură și ar fi înjurat oamenii, l-ar fi înjurat pe Dominic Fritz și probabil că azi avea o problemă în alegeri. Nu m-a interesat asta. Am spus că nu e posibil ca școlile, spitale din Timișoara să rămână fără apă caldă, pentru că-mi convine mie politic, eventual, sau partidului meu sau altor partide.

Rămâne să discutăm în perioada următoare despre eventualele majorități. Prima opțiune – și aș vrea să-mi respect angajamentul, pentru că cel mai important pentru un om politic din generația mea ar trebui să fie cuvântul – vreau să-mi respect angajamentul față de partenerii de la PNL, să fie primul partid cu care facem majorități pe acolo pe unde putem. La CJ se poate.

În măsura în care nu putem face cu PNL, evident că avem libertatea de a încerca să nu blocăm administrațiile în localitățile respective. Un exemplu e la Timișoara, unde USR are 13 consilieri, noi avem 11, AUR are trei, deci este ori majoritate USR-AUR, ori majoritate noi cu AUR, ori majoritate noi cu USR. Ne trebuie 14 voturi pentru a avea majoritate. Prin urmare, în măsura în care nu se poate face cu PNL, mă îndoiesc că se dorește cu AUR o astfel de majoritate. Eu nu-mi doresc.

Rămâne să discutăm despre ce alte soluții sunt. S-a încheiat campania electorală, polemica și scandalul trebuie să înceteze. Trebuie să înceapă treaba. Marile proiecte ale acestui județ nu așteaptă să vin eu peste patru luni. Trebuie să am o colaborare cu Alin Nica, cel cu care am avut o dispută complicată în această campanie. Trebuie să discutăm despre direcțiile acestui județ, ce a început bine, ce poate fi continuat, că nu or fi toate rele.

Tot ce este bun început va fi continuat

Ce o să schimbați? De fiecare dată când vine un nou conducător, schimbă ceva în funcționarea instituției.

Nu știu ce am să schimb. Voi implementa un ritm mai alert, așa cum am făcut-o pe unde am fost. Un ritm mai alert în a atrage fonduri europene și în implementarea lor, un soi de autoritate și o prezență pregnantă a mea și a echipei în Consiliul Județean. N-am să deleg atribuții, voi fi în permanență aici și, dacă nu-s aici, voi fi la București, pentru marile proiecte.

Va trebui să fac un audit asupra ceea ce s-a făcut corect sau greșit, o evaluare a oamenilor, pentru că e posibil să fie nevoie de schimbarea organigramei și să aducem oameni noi. Și va trebui să găsim o formulă prin care decidenții politici să înțeleagă faptul că județele mari, județele care au venituri proprii foarte mari, au dreptul și ele la repartizări din sumele de la buget mai importante. Astăzi, Cluj, Timiș, Ilfov, județele care au venituri proprii foarte mari, nu iau de pe anumită componentă fonduri. Și asta e greșit. Înțeleg nevoia de a dezvolta România întreagă, sunt român, sunt timișorean, dar sunt român în primul rând.

Mi-aș dori să avem un trai decent în toate zonele geografice ale României, dar nici nu putem zeci de ani să investim banii Timișului, ai Ilfovului, doar în zonele să spunem mai rămase în urmă. Nu se repară decalajele, ci se creează frustrări și antiromânism până la urmă. De aceea e important să găsim o formulă prin care să nu se urască nici moldovenii cu oltenii, nici bănățenii cu oltenii sau moldovenii, dar, în același timp, să se dezvolte toate zonele cât de cât armonios.

Tipul acesta de împărțeală a guvernului față de Timiș, care e greșit, se permanentizează cumva și la nivelul județului. Nu vreau să ajungem să arunce oamenii după noi pe stradă cu cartofi, pentru că vor sta în câmp și noi ne lăudăm că facem niște drumuri județene pe care nu circulă nimeni. De aceea e important să facem acest audit. Tot ce este bun început va fi continuat. Tot ceea ce început greșit, dacă poate fi corectat, va fi corectat.

Care lucru care vi se pare cel mai important de făcut în momentul în care veți ajunge în Consiliul Județean Timiș?

O parte ține de acele audituri, ține și de atragerea fondurilor guvernamentale și europene. Dar cel mai important obiectiv, cred eu, este acela de a moderniza infrastructura sanitară din județul Timiș. Pare din afară că nu stăm foarte rău la asta. Eu vă spun că nu stăm nici foarte bine.

Dar ce puteți face? Avem un spital județean într-o clădire veche, în care s-a cam modernizat tot ce se putea modrniza. Vom avea, sperăm, un institut oncologic. Ce altceva puteți face?

După ce se va construi spitalul pentru arși, care este în execuție acum, maternitatea e aproape gata, va începe lucrul la institutul oncologic, după ce la spitalul de arși se vor muta sălile de operații, Timișoara poate avea primul spital, dacă pot să spun așa, regional din România, deși a ratat trenul acum 10 ani, din păcate, tot din cauza decidenților locali. Îmi doresc în perioada următoare atragerea – și suntem în discuții avansate – de finanțare pentru construirea unei clădiri noi în spatele Spitalului Județean. O clădire de câteva sute milioane de lei, un nou corp de clădire despre care nu am vorbit în campanie. Cred că investițiile în domeniul sanitar vor fi o prioritate pentru administrația noastră de la Consiliul Județean.

Îmi doresc o implicare mai mare a consiliului județean în evenimente culturale de tipul Brâncuși. Nu ne putem bucura că am făcut un eveniment de anvergură într-un singur an și 10 ani nu mai facem așa ceva, pentru că vom dispărea de pe hartă. Timișoara poate reveni pe harta turistică a Europei dacă organizează evenimente culturale în permanență, în fiecare an.

Vorbim de noul stadion. De a doua zi după pornirea șantierului trebuie începute discuții cu cei care organizează mari festivaluri, că nu le aduci de pe o lună pe alta.

Vreau să iau decizia politică pe baza unor date concrete de la specialiști

Ziceați în precampanie că e nevoie de un festival local mare.

Cred că, pentru a aduce un festival mare în câțiva ani, trebuie să începem cu niște festivaluri care să fie de proporții însemnate, nu de nivelul Untold, că n-ai unde să-l organizezi. Dar cele care se organizează în afara orașului ar putea să aibă loc chiar în Timișoara, de exemplu în Parcul Central. Se poate organiza un astfel de început de festival.

Dar nu mă pricep eu la asta, trebuie să discutăm. Și ăsta e un lucru pe care trebuie cu toții să-l învățăm: epoca politicienilor providențiali, care știau de toate, a apus. Eu n-am să mă implic în ce tipuri de evenimente culturale să organizăm. N-am să mă implic nici măcar la cum trebuie făcut un drum sau altul. Vreau să iau decizia politică pe baza unor păreri și studii, date concrete, de la specialiști pe fiecare domeniu în parte.

Prin urmare, în mine veți găsi un om care se va consulta cu lumea academică, lumea culturală a acestui oraș, pentru a discuta despre ce ar trebui făcut. Știu doar că vreau să investim resurse. Fără bani, nu ai cum să organizezi evenimente de anvergură, dar banii se întorc înapoi. Fiecare eveniment care atrage zeci de mii de turiști în Timișoara înseamnă plus valoare pentru oraș. Înseamnă restaurante pline, hoteluri pline, înseamnă consum, înseamnă viață dinamică, înseamnă multe. De aceea, orașe și județe din Europa și România au parteneriate cu linii aeriene, cărora le plătesc bani pentru publicitate. Avem cursa Timișoara – Istanbul, pe care mi-aș dori-o foarte tare.

Se vorbește de câțiva ani despre această cursă și nu s-a făcut nimic concret. Doar discuții, din timp în timp.

Am luat legătura deja cu managerul pe Europa de Est. Niciuna din cele două instituții, primărie și CJ, nu a vrut să ofere 20.000 euro pe lună către acea companie pentru promovare. Adică în toate revistele din toate avioanele companiei respective, una din cele mai mari din lume, s-ar fi găsit o pagină cu Timișoara.

Totuși, aeroportul nu ține de consiliul județean….

Această finanțare către companie o poate da consiliul județean. Compania vrea să vină, vrea să deschidă Timișoara – Istanbul, dar are nevoie de un buget de promovare de 250.000 euro pe an.

De suma asta depinde deschiderea acestei rute Timișoara – Istanbul?

Ar trebui să găsim formula să plătim această sumă, că vine din bugetul primăriei, al județului sau al celor două instituții, pentru viitoarele beneficii pe care le-ar aduce. Înseamnă conexiuni din Timișoara oriunde, prin Istanbul, înseamnă și posibilitatea să vină oamenii spre Timișoara. Dar dacă deschidem cursa și nu organizăm nimic în Timișoara, după șase luni o vor închide, cu toată publicitatea. Obligatoriu primarul și președintele CJ trebuie să aibă o colaborare exemplară și să organizeze evenimente în permanență, astfel încât să putem atrage turiști din România și din afara României.

Nu vin să învăț la CJ

Dumneavoastră spuneți practic că, în viitorii 4 ani, Alfred Simonis se va concentra pe administrație și nu pe politică.

Corct. Am această intenție de a colabora cu orice primar, indiferent de culoarea lui politică, în folosul județului și al celorlalte localități.

Revin la factorul politic. Dacă se schimbă culoarea guvernului și nu mai este guvern PSD, dumneavoastră sunteți tot PSD, cei de la guvern vor înțelege principiul pe care funcționează această relație între un consiliu județean și un guvern?

Obligația noastră să-i facem să înțeleagă. Cel mai bun exemplu este guvernul care a construit PNRR, din care USR avea ministrul Transporturilor, pe Cătălin Drulă, și parlamentar de Timiș și ministrul fFondurilor, iar Timișoara n-a avut proiecte de anvergură finanțate de acolo.

A avut Clujul în schimb, care n-avea nici ministrul Fondurilor și nici ministrul Transporturilor. Are un metrou de două miliarde de euro, care se construiește acum. Prin urmare, există metode prin care poți convinge guvernul să investească. Nu mă veți vedea făcând protest în fața guvernului pentru propria funcție, cum au făcut alții. Mă veți vedea în schimb extrem de vehement în fața oricărui guvern, oricărui prim-ministru, oricărei componente politice a viitorului guvern pentru proiectele județului. Voi încerca să-i am alături de mine pe primarul Timișoarei, pe prefect, pe parlamentari și pe primarii din Timiș.

Dacă știi să îmbraci haina de președinte al CJ Timiș, cel mai important județ din România și cu o anumită simbolistică, n-ai cum să fii ignorat. Din păcate, am avut mulți dintre cei care au condus fără această anvergură. Nu vreau să vorbesc foarte mult despre mine, dar cred că sunt, probabil, primul președinte sau singurul președinte de CJ care câștigă, fiind într-o poziție mult superioară. Nu vin să învăț la CJ, vin de pe a treia poziție în stat, pentru a implementa aceste proiecte în Timiș și în Timișoara.

Vă garantez că nu există guvern care să poată să-i sfideze pe primarul Timișoarei și președintele CJ împreună, dacă aceștia știu să joace acest rol de primar, respectiv președinte.

About Post Author