7 iulie 2020

Alegeri anticipate, șanse aproape zero. CCR a respins ordonanța de urgență

anticipate

Curtea Constituțională a respins joi ordonanța de urgență care reglementa cadrul de organizare pentru alegeri anticipate. OUG scurta termenele legale, astfel încât anticipatele să poată fi organizate până la finalul lunii iunie.

Ordonanța prevedea reducerea termenului pentru stabilirea datei anticipatelor de la 90 de zile din momentul dizolvării parlamentului, la 50 de zile. Astfel, anticipatele ar fi putut fi organizate cel târziu în luna iunie.

Decizia CCR vine cu doar câteva ore înainte de votul pentru Guvernul Cîțu. Acesta ar fi trebuit să fie o propunere de sacrificiu, care să fie respinsă, și să se meargă mai departe cu scenariul anticipatelor.

În 25 aprilie se împlinesc 60 de zile de la prima propunere de premier, termen în care, conform Constituției, pentru declanșarea anticipatelor trebuie respinse 2 propuneri consecutive. Din acel moment, executivul trebuie să stabilească prin hotărâre de guvern data alegerilor anticipate. Pe termenele actuale, anticipatele pot fi organizate cel mai devreme pe 24 iulie.

Avocatul Poporului a sesizat în 21 februarie Curtea Constituţională a României cu excepţia de neconstituţionalitate referitoare la prevederile O.U.G. nr. 26/2020.

1 thought on “Alegeri anticipate, șanse aproape zero. CCR a respins ordonanța de urgență

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: