Al doilea an de pandemie la „Victor Babeș”. Record de tomografii, radiografii și RMN-uri

Victor Babeș

Peste 13.000 de CT-uri, peste 8.500 de evaluări Covid-19, dar și aproape 2.000 de spitalizări non-Covid. Așa arată al doilea an de pandemie la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara. Medicii de aici au făcut bilanțul lui 2021.

În primele luni și în toamna lui 2021, cea mai mare parte din Spitalul „Victor Babeș” a fost zonă roșie. Cu toate acestea, aici au fost tratați, anul trecut, și o mulțime de pacienți cu diferite afecțiuni pulmonare sau care țin de aria bolilor infecțioase. 
În cifre, s-au făcut 458 de bronhoscopii, 1.400 de consulturi alergologice, dar și 4.200 de investigații în ambulator. Au fost internate 1.994 de persoane cu afecțiuni non Covid-19.

„Dacă ne raportăm la anul 2019, înaintea începerii pandemiei, vorbim de un număr mai mic de pacienți care au venit în unitatea noastră. Totuși, numărul celor care au venit în ambulator, cele aproape 500 de cazuri ce au necesitat fibrobronhoscopii, cele aproape 2.000 de spitalizări continue pentru pacienții non Covid-19 arată că 2021 a fost un început, timid, e drept, de revenire la normalitate”, spune prof. dr. Cristian Oancea, managerul spitalului.

Record de investigații imagistice

Tot 2021 a însemnat însă și peste 13.000 de tomografii, inclusiv CT Low Doze, raze X, majoritatea făcute pacienților Covid-19 sau post-Covid, dar și investigații de tip RMN, ecografie Doppler sau mamografie. Totodată, au fost înregistrate 2.676 de spitalizări pentru pacienți infectați cu SARS-CoV 2 și 11.000 de spitalizări de zi, în care sunt incluse evaluările post-Covid, consultul unor pacienți cu afecțiuni pulmonare cronice, printre care și TBC, și pacienți cu boli de natură infecțioasă de tipul HIV/SIDA sau hepatită.

„Am avut un număr record de investigații imagistice. Am fost nevoiți să lucrăm în două schimburi. Dimineața erau consultați pacienții non-Covid, de la prânz erau investigați cei aflați în spital în zona roșie, iar apoi, după-amiază, urmau evaluările pacienților infectați cu SARS-CoV 2 veniți în triaj”, dr. Diana Manolescu, directorul medical al Spitalului „Victor Babeș”. Tot aici au fost dezvoltate programe de recuperare post-Covid, cu pacienți care, practic, au reînvățat să respire după trecerea prin boală, în cazul afectărilor pulmonare majore.

În ultimele șase luni ale anului a început să funcționeze, din nou, Secția de Chirurgie Toracică. Au fost făcute peste 100 de intervenții, de la puncții ghidate până la operații de rezecție pulmonară.

Peste 500 de oameni au stat în ATI

Una dintre cele mai solicitate secții a fost Terapia Intensivă, pe unde au trecut, anul trecut, mai mult de 500 de pacienți, cei mai mulți cu Covid-19.

„Pentru că valul 4 a fost unul foarte puternic, am fost nevoiți să înființăm o secție de pre-terapie cu 34 de paturi. Toți pacienții internați în acea secție au avut nevoie de suport respirator: aparatură de ventilație non-invazivă sau aparate de ventilație cu debit mărit de oxigen (high flow). Practic, secția funcționa ca o unitate de terapie intensivă, pacienții erau în permanență monitorizați și consultați de un specialist ATI. Ceea ce nu se putea face acolo era protezarea mecanică a căilor respiratorii”, explică dr. Mirela Poroșnicu, șeful Secției ATI.

Tot în 2021, aproape 100 de studenti, dar și medici rezidenți au făcut voluntariat la „Victor Babeș”, atât în secțiile de Terapie Intensivă, în zona roșie, cât și în zona de evaluare-triaj.