Agențiile de turism cer teste negative anti-Covid, nu carantină, la întoarcerea în România

carantină

Operatorii de turism din România cer guvernului să renunțe la carantina de 14 zile la revenirea în țară și înlocuirea ei cu un test Covid-19. Această măsură ar încuraja românii să nu renunțe la rezervările de vacanță făcute anterior.

Asociația Națională a Agențiilor de Turism spune că operatorii se confruntă cu un număr ridicat de renunțări la rezervările făcute la excursiile în străinătate. „În contextul actual, pozitiv pentru ţara noastră, al scăderii numărului de cazuri de infectări cu noul coronavirus, agenţiile de turism se confruntă în continuare cu o situaţie care le afectează activitatea. Ţările în care călătoresc turiştii români în acest moment, puţine de altfel, se află pe lista galbenă, crescând numărul solicitărilor de anulare a rezervărilor”, se precizează într-un comunicat al ANAT.

„Niciun român nu doreşte şi nu îşi permite să stea în carantină 14 zile la întoarcerea dintr-o călătorie sau vacanţă. Acest aspect generează un nou val de anulări ale pachetelor de servicii de călătorie contractate, restituiri şi litigii. Având în vedere cele menţionate mai sus şi faptul că turiştii care se întorc din aceste ţări şi stau în carantină nu ştiu dacă sunt infectaţi şi dacă pot infecta, la rândul lor, alte persoane, propunem abordarea acestei situaţii prin varianta în care un călător care se întoarce dintr-o ţară aflată pe lista galbenă să aibă ca alternativă la carantinare efectuarea unui test în termen de 3 zile de la întoarcerea în România. Se poate menţine măsura de carantinare până la obţinerea rezultatului unui test negativ sau se poate introduce posibilitatea efectuării de teste rapide pe aeroport”, mai spune Dumitru Luca, preşedintele ANAT.

În prezent, carantina de 14 zile la revenirea în România este obligatorie în cazul câtorva zeci de țări. Lista completă se găsește aici și este actualizată periodic.