20 ianuarie 2021

Adrian Pau: Trebuie să aducem Timișul la standarde normale în privința managementului deșeurilor (P)

pau

E nevoie de un program coerent și de specialiști care să-l pună rapid în practică. Doar așa poate fi rezolvată, în Timiș, situația deșeurilor, care provoacă nemulțumiri în mai multe localități din județ. Echipa Pro România are și programul, și specialiștii. Adrian Pau, candidatul la președinția CJ Timș, explică.

Cu mai puțin de un an în urmă, 16 localități din Timiș erau „îngropate” de gunoaiele menajere necolectate. Acest incident și multe altele asemănătoare au condus la sancțiuni date de Garda Națională de Mediu și alte organisme abilitate. Amenzi plătite din banii contribuabililor, nemulțumirea și disconfortul creat locuitorilor sunt doar câteva din efectele proastei administrări de către ADID – agenție în subordinea CJT care gestionează această activitate. În plus, mai mulți primari din Timiș au reclamat frecvent servicii de salubrizare prost executate și risipa banilor publici.

Lucrurile nu sunt rezolvate pe deplin nici acum. Încă există localități în care deșeurile nu sunt ridicate cu frecvența necesară, iar oamenii se plâng că plătesc servicii scumpe, dar de o calitate îndoielnică. Cel mai deranjant este însă că nimeni nu a putut oferi până acum o soluție care să aibă efecte rapide.

Echipa Pro România care candidează la CJ Timiș știe ce e de făcut. Respectul față de locuitorii acestui județ trebuie dovedit prin eliminarea unor astfel de disfuncționalități. Se impune o reorganizare imediată a ADID și închiderea tuturor contractelor ineficiente, încheiate pe genunchi. Trebuie făcute contracte corecte, cu societăți capabile să gestioneze eficient managementul deșeurilor din județul Timiș.

De vină este managementul defectuos

Echipa Pro România Timiș are pregătit un program de măsuri imediate pentru revitalizarea managementului deșeurilor. Există lucruri bune care s-au făcut în acest domeniu, dar, în mod categoric, managementul defectuos al acestei activități, lipsa de implicare și, poate de multe ori, partizanatul pentru anumite firme au condus la acest rezultat dezastruos.
Noi suntem convinși că, în acest caz, responsabilitatea aparține strict aparatului administrativ. Propunerile de candidați pe care le face Pro România Timiș, cu oameni competenți, dau certitudinea că managementul acestui sector se va schimba în interesul locuitorilor din Timiș.
Considerăm că un punct important este realizarea unei descentralizări în privința gestionării acestei activități, prin implicarea actorilor de la nivelul administrației publice locale. Altfel spus, primarul și consiliul local trebuie să dețină o putere mai mare de decizie atunci când este vorba de managementul deșeurilor de pe raza localității pe care o reprezintă.

UE dă bani, trebuie doar să știm să-i accesăm

Uniunea Europeană alocă sume importante pentru acest tip de activitate. Din nefericire, la nivelul autorităților locale există prea puțină preocupare pentru accesarea acestor bani. Implicarea autorităților de la nivelul fiecărei localități în atragerea banilor europeni se poate face printr-o acțiune concertată la nivel județean, știut fiind că primăriile nu au totdeauna resurse umane specializate în acest domeniu. Astfel, constituirea unui departament de specialitate la nivelul ADID Timiș poate aduce o eficiență mult sporită în atragerea de bani europeni la nivelul UAT -urilor mici.

„Există în acest moment un Program Operațional Sectorial Mediu (POS Mediu), care are ca obiectiv tocmai protecția și îmbunătățirea calității mediului și a standardelor de viață din România. Există planuri regionale pentru gestionarea deșeurilor. Legislație si decizii administrative avem. Ce nu avem este un management competent. Avem nu doar un program complex pentru rezolvarea situației deșeurilor, ci și o echipă de consilieri și specialiști capabilă ca, în aproximativ 365 de zile, să rezolve problemele de moment și să aplice un proiect care să aducă Timișul la standarde normale în privința managementului deșeurilor”, explică Adrian Pau, candidatul Pro România pentru președinția CJ Timiș.

Comandat de Partidul Pro România – Organizația Timiș.
Executat de de SC First News Media
CMF: 21200010

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: