Adrian Notz, din Elveția, va fi curatorul Bienalei Art Encounters 2023

Art Encounters

Fundația Art Encounters a început pregătirile pentru ediția a cincea a Bienalei. Ea va avea loc în perioada 19 mai – 16 iulie, fiind unul dintre evenimentele principale din programul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Curatorul acestei ediții va fi Adrian Notz, din Elveția.

Ediția din 2023 a Bienalei Art Encounters va dura opt săptămâni, în intervalul 19 mai – 16 iulie. Ea se va desfășura mai devreme decât sunt obișnuiți iubitorii de artă contemporană. În centrul cercetării curatoriale și al producțiilor noi de lucrări de artă se va afla, de această dată, dorința de a implica arta, știința și tehnologia, ca un răspuns firesc la contextul actual al orașului Timișoara, la ambițiile lui de a deveni un hub tehnologic inovator și de a contura o nouă avangardă a gândirii artistice. De asemenea, agresiunea războiului din Ucraina impune o abordare care să depășească atitudinile polarizante și să producă un model de bienală relevant, adecvat și necesar.

Reflecție și loc de protest

Expozițiile vor contura rolul pozitiv pe care arta și cultura îl pot avea în fața realității războiului, tensiunilor socio-economice și a instabilității cauzate de pandemie. Va avea sarcina de a „rescrie” această poveste Adrian Notz, care vine din Elveția și va fi curatorul ediției 2023. „O bienală de artă contemporană și programul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii pot fi un loc de reflecție și, totodată, o formă de protest. Efectele artei și culturii nu sunt imediate. Dar arta poate fi un mijloc nu numai pentru a imagina, ci și pentru a încerca să creăm o realitate și o societate mai bună”, explică acesta.

Adrian Notz activează în prezent la centrul de inteligență artificială de la Swiss Federal Institute of Technology Zürich și la Fundația Tichy Ocean. În perioada 2012-2019 a fost director al Cabaret Voltaire, considerat a fi locul de naștere al dadaismului, iar din 2010 până în 2015 a ocupat funcția de director al Departamentului de Arte Plastice la Școala de Design din St. Gallen.

Bienala Art Encounters este, din 2015 încoace, un eveniment reper pentru arta contemporană din România. Succesul se datorează calității expozițiilor și a curatorilor invitați, dar și celor peste 450 de artiști internaționali, regionali și români care au participat până acum.

About Post Author