ADR Vest a adoptat primele ghiduri de finanțare din Programul Regional. Aproape jumătate de miliard de euro

adr vest

ADR Vest Timișoara și-a intrat în rolul de autoritate de management a Programului Regional. Primele ghiduri de finanțare ale Programului Regional Vest au fost aprobate și vor fi lansate în luna iunie. Sunt apeluri de proiecte în valoare de aproape jumătate de miliard de euro.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Autoritate de Management pentru PR Vest, va publica primele opt ghiduri de finanțare până la finalul lunii iunie, etapizat, pentru următoarele intervenții regionale: Drumuri Județene; Mobilitate urbană sustenabilă; Sprijin pentru microîntreprinderi – apelul 1, Producție; Sprijin pentru microîntreprinderi – apelul 2, Servicii; Eficiență energetică în clădiri publice; Infrastructură verde; Universități publice; Eficiență energetică în clădiri rezidențiale.

Acestea vor însuma 23 de apeluri de proiecte, cu un buget total de peste 463 de milioane de euro, adică aproximativ 40% din alocarea Regiunii Vest pentru exercițiul financiar 2021-2027.

Criteriile de evaluare și selecție pentru opt dintre intervențiile regionale și stadiul lansării apelurilor de proiecte au fost analizate în Comitetul de Monitorizare pentru Programul Regional Vest 2021-2027.

1,8 miliarde de euro, pentru Regiunea Vest

După publicarea ghidurilor, potențialii beneficiari vor avea la dispoziție o perioadă de timp pentru pregătirea proiectelor – o lună pentru intervențiile Drumuri Județene și Mobilitate urbană sustenabilă, respectiv două luni în cazul apelurilor destinate microîntreprinderilor, primele care vor fi lansate. Ulterior vor putea fi depuse în sistemul MySMIS cererile de finanțare. Apelurile vor fi deschise timp de o lună pentru microîntreprinderi, respectiv opt luni pentru intervențiile Drumuri Județene și Mobilitate urbană sustenabilă.

Calendarul apelurilor de proiecte este disponibil pe site-ul PR Vest.

Lansarea apelurilor de proiecte din cadrul Programului Regional Vest a fost decalată în contextul adoptării OUG 23/2023 privind instituirea unor măsuri de simplificare și digitalizare pentru gestionarea fondurilor europene aferente Politicii de Coeziune 2021-2027. Regiunea Vest beneficiază de fonduri europene în valoare de 1,18 miliarde euro prin Programul Regional Vest 2021-2027.

About Post Author