Adormirea Maicii Domnului, trecerea de la vară la toamnă

Adormirea Maicii Domnului

Adormirea Maicii Domnului este prăznuită atât de ortodocși, cât și de catolici în fiecare an, pe data de 15 august. Sântămaria Mare este una dintre marile sărbători ale bisericii creştine și marchează trecerea de la vară la toamnă.

În Apus i se spune Înălţarea cu trupul la cer a Maicii Domnului și amintește de ziua în care Fecioara Maria şi-a dat obştescul sfârşit. Nu sunt cunoscute însă nici anul, nici ziua când „a adormit Sfânta Fecioară”. Despre adormirea Maicii Domnului nu există informații în Sfintele Evanghelii, ci doar în tradiția Bisericii. Patriarhul Modest al Ierusalimului, Andrei Criteanul, Gherman al Constantinopolului și Sfântul Ioan Damaschin scriu că Maica Domnului a fost anunțată de un înger de mutarea ei din această viață.

Se crede că Fecioara Maria a fost înviată de Fiul Său și luată cu trupul în Împărăția Cerurilor. Generalizarea Praznicului Adormirii Maicii Domnului în Răsărit se datorează împăratului bizantin Mauriciu (528 – 603), care a rezidit Biserica Maicii Domnului din Ghetsimani şi care a fixat definitiv şi data sărbătoririi ei la 15 august.

Tradiții populare

În dimineața acestei zile, femeile merg la biserică, unde împart struguri, prune și faguri de miere, şi merg în cimitir pentru a tămâia mormintele. La ţară se obişnuieşte ca în această zi să se „lege” ciocul păsărilor, pentru a nu mai putea strica boabele de struguri.

În 15 august se deschide sezonul nunților, care ține până la intrarea în postul Crăciunului. În această zi se organizau târguri și iarmaroace, iar perioada dintre cele două Sântămării se consideră timp optim pentru semănăturile de toamnă. La sărbătoarea Sfintei Marii se adună ultimele plante de leac, putându-se afla cum va fi toamna ce se apropie. Tot din această zi, bărbații dădeau pălăria pe căciulă și nu se mai dormea pe prispă. În 15 august este celebrată şi Ziua Marinei, Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor.

About Post Author