Adi Bărar va avea statuie la Timișoara. Va fi pusă în Parcul Alpinet la primăvară

adi bărar

Monumentul dedicat lui Adi Bărar poate fi pus în zona Flora. Comisia pentru monumente de for public de la Ministerul Culturii a admis, în sfârșit, dosarul. Acesta fusese respins ultima dată în luna octombrie.

Adi Bărar, liderul trupei Cargo, a murit în martie 2021 și, în vara aceluiași an, consilierii locali au aprobat amplasarea, în zona Flora, a unui monument la scară 1:1 care să-l reprezinte. Deoarece e un monument amplasat într-un parc istoric cum e Parcul Alpinet, avizul de la Comisia națională pentru monumente de for public de la Ministerul Culturii este obligatoriu.

Dosarul a fost depus de câteva ori spre avizare, dar a fost mereu respins. „Nu am avut niciun cuvânt de spus asupra modului în care arată această statuie. Inițiatorul proiectului trebuie să se gândească la motivele acestei respingeri, primăria nu poate să modifice proiectul. Dosarul a fost respins pe fond”, explica, în vară, viceprimarul Ruben Lațcău. Corneliu N. Vaida, inițiatorul proiectului, susțina însă că de vină e Sanda Greblă, șefa Serviciului Infrastructură Culturală din PMT, care ar fi greșit dosarul.

La primăvară va fi și pusă

Statuia e turnată în bronz încă de anul trecut, iar subiectul a fost respins din nou în luna octombrie, de comisia națională. Dosarul a fost în regulă atunci, însă membrii comisiei nu au agreat „relația formal compozițională cu arcada din spatele personajului și conceptul de ansamblu”. Practic, se cerea renunțarea la arcada din jurul statuii.

Dosarul a fost redepus și, în ședința de la finele lunii noiembrie, Comisia națională pentru monumente de for public de la Ministerul Culturii a fost, în sfârșit, de acord cu amplasarea statuii.

„Avem aviz, urmează să amplasăm statuia, nu se pune problema să nu facem acest lucru, în funcție de specificațiile tehnice menționate în avizul de la București. Acest lucru se va întâmpla la primăvară”, ne-a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.

About Post Author