Acțiune în instanță împotriva ordonanței militare care interzice accesul la slujbele religioase

slujbele

Un absolvent de Teologie din județul Neamț l-a dat în judecată pe ministrul de Interne, cerând eliminarea restricțiilor care vizează slujbele religioase. Ordonanța Militară 2 nu interzice slujbele, ci interzice accesul publicului la ele.

Prima acțiune în instanță împotriva ordonanței militare care restrânge participarea la slujbe religioase a fost înregistrată în 23 martie, la Curtea de Apel Bacău. Ea a fost inițiată de Mihai Silviu Gh. Chirilă, „absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă Iași, doctorand în teologie ortodoxă, de profesie traducător liber profesionist de carte”. Bărbatul, cu domiciliul în județul Neamț, cere eliminarea restricției impuse cetățenilor, în ceea ce privește participare la slujbele religioase, precum și cea legată de limitarea numărului participanților la cununii sau botezuri.

Măsură disproporționată cu răspândirea Covid-19

Potrivit textului ordonanței militare 1, „se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online”. „Aspectul negativ este acela că reglementează modul în care se vor desfășura slujbele religioase într-o manieră care, în opinia noastră, este disproporționată cu situația răspândirii Covid-19, este discriminatorie și aduce o gravă atingere existenței înseși a libertății de conștiință religioasă și a exercitării acesteia publice”, scrie reclamantul.

„Nu am nicio obiecție dacă MAI introduce (…) precizări pertinente legate de norme de prevenție, altele decât împărtășirea cu lingurițe de unică folosință, dezinfectarea icoanelor, restricționarea arbitrară a numărului de credincioși etc.; s-ar putea introduce o recomandare ca cei ce sunt bolnavi sau purtători ai virusului să se abțină de la a participa la slujbe (…) sau alte precizări care să ajute la prevenția virusului, dar să nu împieteze dreptul credinciosului de a participa la slujbe”, mai notează bărbatul.

Credincioșii, lăsați pradă deznădejdii și propagandei alarmiste a media

Potrivit cererii depuse la Curtea de Apel Bacău, Mihai Silviu Chirilă se întreabă „cine are dreptul să lipsească o națiune întreagă de servicii religioase pe o durată care ar putea dura luni întregi, care s-ar putea repeta, din relatările medicilor care conduc această operațiune la nivel național, în toamna anului viitor, pe o altă perioadă nedeterminată?”.

„Măsurile luate de MAI prin această ordonanță atacă direct existența libertății de expresie religioasă, prin faptul că introduc în mentalul colectiv al credincioșilor ortodocși idei contrare doctrinei ortodoxe: ideea că Biserica, Casa lui Dumnezeu, ar putea fi un loc de contaminare cu COVID-19 (…) introduc ideea că pentru a te vindeca de această epidemie nu ai nevoie de Dumnezeu (…) îi despart pe credincioșii ortodocși de Dumnezeu și de sprijinul spiritual al Bisericii Ortodoxe, lăsându-i pradă singurătății, deznădejdii, fricii de moarte și propagandei alarmiste a media”, mai scrie reclamantul.

Întregul text al acțiunii în instanță a fost publicat aici.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene