Acasă în Banat mai face o faptă bună. Muzeul din Sasca Montană are nevoie de ajutor / FOTO

sasca montană

Muzeul etnografic „Victor Tăutu” din Sasca Montană are nevoie de ajutor. O colecție minunată, adunată într-o viață de om, riscă să se piardă, din cauza unui acoperiș prin care plouă. În 1 și 2 octombrie puteți fi voluntar pentru o nouă faptă bună.

Abia au terminat, cel puțin în această fază, lucrul în zona morilor de apă de la Rudăria, că și-au găsit imediat altceva de făcut. Cei de la Asociația Acasă în Banat plănuiesc încă două zile de voluntariat, de această dată la Sasca Montană. Acolo se află un loc puțin cunoscut, dar important pentru istoria zonei. Este vorba despre Muzeul etnografic „Victor Tăutu”, îngrijit de un localnic pasionat.

„Cărți vechi de peste 200 ani, cufere de călătorie, instrumente folosite în exploatarea minieră, lămpi de mină, mașini de scris, fotografii de epocă, instrumente muzicale și multe alte obiecte care vorbesc despre istoria Sascăi Montane sunt toate înghesuite într-o căsuță care se degradează pe zi ce trece. Ne-am propus să schimbăm acoperișul casei, să montăm jgheaburi și burlane, să facem reparații la fațadă și să zugrăvim casa pe exterior, să vopsim ușile, ferestrele și porțile. Vrem să înfrumusețăm puțin clădirea pentru ca turiștii să fie atrași să viziteze acest colț de istorie locală. Avem nevoie de ajutor atât specializat (acoperișuri, montare jgheaburi și burlane) cât și necalificat. Orice mână de ajutor este binevenită”, spun reprezentanții asociației.

Puteți fi și voi parte din această poveste în zilele de 1 și 2 octombrie. Transportul de la Timișoara e asigurat, iar cazarea de vineri spre sâmbătă este disponibilă gratuit, în limita a circa 20 locuri. Masa este asigurată pentru toți voluntarii. Trebuie doar să vă înscrieți aici.

Primăria Sasca Montană sprijină acțiunea cu lemnul necesar acoperișului, logistica, mâncarea pentru voluntari și facilitează cazarea. Dacă vreți să sprijiniți intervenția cu donații, puteți face asta prin transfer bancar cu specificația „pentru muzeul din Sasca Montană”:
Banca Transilvania:
Cont LEI: RO26BTRLRONCRT0P53069801
Cont EURO: RO11BTRLEURCRT0P53069801
SWIFT/BIC: BTRLRO22
OTP Bank:
Cont LEI: RO80OTPV190001300530RO01
PayPal: acasainbanat@gmail.com
Revolut: 0748918091