Academia Oamenilor de Știință, lăsată fără bani. Petru Andea și Nicolae Robu, printre membri

Academia Oamenilor de Știință

Petru Andea

Academia Oamenilor de Știință (AOSR) nu mai primește bani de la guvern. Membrii ei primeau indemnizații lunare de la stat. Printre ei, și fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu.

Guvernul a lăsat fără finanțare de la buget o instituție-fantomă. Este vorba despre Academia Oamenilor de Știință, care avea prevăzută inițial o sumă de aproximativ nouă milioane de lei. Banii pentru AOSR au fost realocați. Academia are nouă filiale, iar membrii acestora primeau indemnizații de la stat. Ei vor trebui să se finanțeze acum din surse proprii.

Academia Oamenilor de Ştiinţă are peste 350 de membri, iar în 2020 a primit, de la bugetul de stat peste 10,5 milioane de lei, aproximativ 2 milioane de euro. Mai mult de jumătate din sumă a fost alocată pentru indemnizaţiile membrilor.

Președintele AOSR, Adrian Badea, avea un salariu brut de 21.840 lei. Membrii titulari primeau o indemnizaţie lunară brută de 2.000 de lei, membrii corespondenţi – 1.400 de lei brut, iar cei de onoare – 1.000 de lei brut. 

Filiala Timișoara are 19 membri

AOSR are nouă filiale, inclusiv una la Timișoara. Președintele acesteia este actualul consilier județean PSD Petru Andea. Acesta este membru titular fondator și deține și funcția de secretar științific la nivel național. În filiala Timiș sunt, în total, 19 membri, printre care fostul primar Nicolae Robu (membru de onoare), fostul președinte al PSD Timiș, Dan Poenaru (membru titular), deputatul PNL Ben-Oni Ardelean (membru de onoare) sau fostul ministrul al Agriculturii Valeriu Tabără (membru titular).

În perioada 2016 – 2020, potrivit declarației sale de avere, fostul primar Nicolae Robu a primit de la AOSR puțin peste 50.000 de lei.