Abraxas, de Bogdan-Alexandru Stănescu: o carte, două întâmplări, la Timișoara

abraxas

Finalul săptămânii înseamnă, la Timișoara, două evenimente construite în jurul romanului „Abraxas”, de Bogdan-Alexandru Stănescu. La librăria La Două Bufnițe vor fi reluate, cu această ocazie, evenimentele cu public și începe o nouă campanie de promovare, denumită „Cartea lunii”.

Librăria La Două Bufnițe reia evenimentele literare cu participarea publicului, cu ocazia campaniei de promovare „Cartea lunii la Bufnițe”. În fiecare lună, o carte recent apărută din literatura română sau universală va fi discutată și răsfoită alături de cititori.

Vineri, 18 februarie, de la ora 18.30, sunteți așteptați în librărie, la lansarea romanului „Abraxas”, de Bogdan-Alexandru Stănescu, apărut recent la editura Polirom. Invitat, alături de autor, este scriitorul și criticul literar Mircea Mihăieș. Lansarea romanului va fi urmată de o sesiune de autografe.

„Lumină și întuneric”

„Abraxas: numele mistic al zeului contradictoriu ne descuie porțile palatului de oglinzi deformante al realității iluzorii în care trăiește Michi Lucescu. Izolat de oameni și de viață într-o odăiță sărăcăcioasă închiriată în podul unei case vechi, acesta se lasă purtat de fluxul memoriei pe holurile unui bloc cu rădăcini în copilăria sa (…) Episoadele acestui film, în care își joacă propriul rol sau poartă măștile altora, se derulează în puncte diferite din timp și spațiu, de la evul întunecat al cruciadei lui Frederic Barbarossa până la un viitor postapocaliptic înghițit de ape, trecând prin Viena lui Iacov Levi Moreno, Parisul lui Ilarie Voronca și New Yorkul lui Delmore Schwartz. Dar din toate aceste reflexii, unele senine, altele neguroase, se compune sufletul personajului, al Omului. Căci Abraxas este deopotrivă lumină și întuneric, este viață și moarte simultan, este dragostea și uciderea ei. Este lumea întreagă”, sună descrierea acestui volum.

Sâmbătă, 19 februarie, la ora 17, la Fundația Art Encounters, spațiul expozițional devine scena unei lecturi performative, la intersecția dintre teatru, literatură și vizualitate. Gândit ca un prim episod al unei serii de experimente interdisciplinare, acest eveniment propune o incursiune în universul creat în „Abraxas” de scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu. În cadrul lecturii performative vă veți întâlni cu autorul Bogdan-Alexandru Stănescu și cu studenții Ioana Balint, Larisa Belcea, Otniel Curaciuc-Floruț, Raoul-Andreas Horn, Flavius-Cristian Ichim, Maria Leca, Anca Marinca și Georgiana Rancov, coordonați de lect. dr. Alina Mazilu.