Abatorul de pe Eroilor va primi o nouă viață. Cartier de cinci hectare, cu acces liber la spațiile verzi

foto: Arhivă
La aproape 20 ani de la aprobarea primului PUZ de la fostul abator de pe Eroilor, o nouă documentație va ajunge la vot în consiliul local. Vechile clădiri vor fi păstrate și reabilitate, iar în jurul lor va „răsări” un cartier ultramodern, care se va întinde pe cinci hectare.
Ţiriac Imobiliare, proprietarii terenului și ai clădirilor care au mai rămas în picioare în zona fostului abator, s-ar putea apuca nu peste mult timp de șantier. Prima dezbatere publică pe tema investiției Ţiriac Imobiliare a avut loc în vara anului 2020. Acum, Planul Urbanistic Zonal pentru viitorul cartier a fost avizat de Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism, iar pasul următor este votul din consiliul local.
Potrivit proiectului de HCL, vor fi reabilitate clădirile de patrimoniu, urmând ca fostul spațiu industrial de aproape cinci hectare să fie transformat într-un cartier modern, cu trei cvartale de blocuri, piațete publice și spații verzi. Conform PUZ, pe cel putin 30% din zonă vor fi spații verzi. Vor fi construite 17 clădiri care vor găzdui locuințe, birouri, spații comerciale, hoteluri și servicii. Vor fi create, de asemenea, aproximativ 1.600 de locuri de parcare, atât subterane, cât și la nivel.
Spațiile verzi vor fi deschise pentru public
Investiția va fi etapizată. În prima etapă, dezvoltatorul va reabilita clădirile monument istoric. Va fi amenajată, de-asemenea, o piațetă publică între clădirile reabilitate și va fi demolat gardul fostul abator.
„Dezvoltatorul este responsabil pentru realizarea rețelelor de utilitate publică, respectiv apă, canalizare, electricitate și gaz. În plus, acesta va amenaja strada Deliblata, va lărgi trotuarul de pe str. 1 Decembrie 1918 și va modifica intersecția Deliblata – bd. Eroilor”, au transmis reprezentanții Primăriei Timișoara.
Cea mai înaltă clădire va avea 12 etaje și vor mai multe cu câte nouă și opt niveluri.„Scuarul/piațeta din subzona de servicii, comerț, birouri etc., precum și zonele verzi vor fi nelimitat accesibile de către public, neîngrădite, indiferent de tipul de proprietate (publică sau privată)”, scrie în proiectul de HCL.
Abatorul e monument istoric
Practic, pare a fi o premieră în imobiliarele din Timișoara, ca un proprietar să se apuce inițial de reabilitarea vechilor clădiri. Acestea vor fi refăcute și vor fi integrate într-o structură nouă, cu alte clădiri pe același nivel. Ele vor fi destinate birourilor și spațiilor comerciale.
Fostul abator a fost construit în anii 1904-1905, după planurile arhitectului Székely László. Ansamblul este compus acum din clădirea turnului, două hale, poziționate în lateralul turnului, și două pavilioane în zona de acces. El este înscris în lista de monumente istorice cod LMI TM-II-m-A-06134.
Activitatea în abator a încetat în 1989. De 35 de ani, clădirea a fost lăsată în paragină, deși propunerile au fost foarte multe. Acestea au presupus un mall, apoi un centru comercial, căruia să i se adauge spații de birouri, locuințe și un hotel. În 2006 a fost aprobat un PUZ, care a fost prelungit în 2016 până în decembrie 2019.