A pedalat peste 460 de kilometri, pentru o hartă a punctelor de colectare de deșeuri din Timișoara

hartă

De câte ori v-ați întrebat unde puteți arunca diverse deșeuri provenite din gospodărie și n-ați știut unde să găsiți informațiile? Acum există o hartă realizată de un voluntar care a pedalat sute de kilometri. Nu e completă, dar autorul spune că va continua munca de documentare.

Timișorenii au la dispoziție acum o hartă a locurilor unde pot scăpa de sticle, ulei alimentar uzat, deșeuri voluminoase și de construcții rezultate din lucrările de amenajare a locuințelor. Toate acestea sunt împrăștiate prin oraș și poate fi complicat să găsești punctul cel mai apropiat de locul în care se află.

Primăria Timișoara anunță acum că există o hartă cu toate aceste puncte, donată de un voluntar care a muncit la ea câteva săptămâni. Raul Popadineți a pedalat peste 460 de kilometri prin oraș și a inventariat 470 de puncte de colectare.

„Am pornit inițiativa în februarie 2021, după ce mai mulți prieteni mi-au pus întrebarea «Unde este cel mai apropiat punct de colectare pentru materialul X?». De multe ori nu știam ce să răspund, așa că m-am pus să aflu. M-am urcat pe bicicletă și am început să mă plimb prin oraș și să mapez puncte de colectare/reciclare cu telefonul. Așa a luat naștere https://econub.com”, explică tânărul.

Pe hartă a fost adăugată și rețeaua Caritas, de colectare a obiectelor de îmbrăcăminte reutilizabile. „Pe viitor voi extinde harta cu puncte de colectare pentru materiale precum baterii, becuri, medicamente expirate, lemn”, continuă acesta.

Datele colectate de Raul Popadineți se găsesc aici, sunt în format deschis și pot fi folosite de orice dezvoltator de aplicații.

Despre macheta digitală

Portalul de date deschise creat de Primăria Timișoara găzduiește deja 31 de seturi de date despre infrastructură, servicii publice, mediu, sănătate etc.

„Pentru a deveni un oraș inteligent, trebuie să creăm premisele pentru colectarea de date din diverse surse. La nivelul UE se vorbește tot mai des despre conceptul de «digital twin», așa-zisa machetă digitală a orașului, care însumează toate datele care pot fi colectate despre oraș și activitatea sa zilnică. Pe baza acesteia vom putea să analizăm probleme precum mobilitate, calitatea mediului sau infrastructură de colectare a gunoiului și să găsim soluții pentru rezolvarea lor”, detaliază Val Mureșan, consilier personal pentru digitalizare și smart city al primarului Dominic Fritz.