A patra oară a ieșit. STPT cumpără echipamente pentru întreținerea tramvaielor turcești

STPT a reușit să cumpere, după patru licitații, o parte din echipamentele de care are nevoie pentru întreținerea tramvaielor Bozankaya. Toate vor fi livrate de o singură companie, de altfel ofertant unic. Procedurile anterioare au fost anulate din lipsa unor firme interesate.
STPT încearcă, de anul trecut, să cumpere și echipamente pentru mentenanța tramvaielor. Anul trecut au fost câte trei licitații anulate, din lipsă de ofertanți, pentru „set 12 elevatoare coloană mobilă și instalarea lor pentru ridicare tramvaie” și pentru „echipament deraiere – repunere șină tramvai”. Prețul maxim oferit era de 565.250 lei, cu TVA, respectiv 297.500 lei, cu TVA.
A patra procedură a fost lansată în acest an, cu preț mai mare, și s-a finalizat cu succes. STPT a crescut limita până la 589.050 lei, pentru elevatoare și până la 380.000 lei, în celălalt caz. Sumele include TVA.
În urmă cu câteva zile, ambele contracte au fost atribuite către Novatech SRL, o firmă din București, care a fost singura interesată să furnizeze aceste utilaje. Ea va primi 367.720 lei pentru echipamentele de repunere pe șine și 588.455 pentru elevatoare.
Dotările complete la STPT, estimate la 50 de milioane de lei
Societatea de transport mai are însă de achiziționat și alte lucruri. În vara trecută, după ce a ajuns primul tramvai de la Bozankaya, viceprimarul Ruben Lațcău făcea inventarul. „STPT-ului îi lipsesc masiv dotări de echipamente. Înseamnă elevatoare pentru a ridica tramvaiul, înseamnă macarale speciale, în cazul în care există o deraiere să putem să-l mutăm, înseamnă multifuncționale pentru curățat linia, înseamnă macara pentru a ajunge pe platforma tramvaiului, pentru că, spre deosebire de tramvaiele vechi, motoarele sunt sus. Avem nevoie de alte tipuri de echipamente pentru a asigura mentenanța. De asemenea, se va livra un strung performant, care se va folosi pentru rectificarea roților. Acest strung trebuie instalat într-o hală nouă, care să fie controlată din punct de vedere al curățeniei”, spunea acesta. Hala respectivă este în proiectare.
Estimările viceprimarului erau că ar fi nevoie de dotări de aproximativ 50 de milioane de lei, în următorii doi ani. Până acum, la Timișoara au ajuns cinci din cele 21 de tramvaie contractate de municipalitate. De circulat circulă, și atunci rar, unul singur. Ultima garnitură sosită a luat foc săptămâna trecută, posibil din cauza unei erori a unui membru al echipei de tehnicieni turci. Investigația este în desfășurare.