A murit regizorul Alexandru Darie

darie

Regizorul Alexandru Darie s-a stins din viață la Institutul Fundeni. În vârstă de 60 de ani, acesta suferea de mai mult timp de ciroză și era pe listele de transplant hepatic.

„Cu profund regret, Teatrul Bulandra anunţă dispariţia prematură a directorului său, regizorul Alexandru Darie. Suntem cu toţii alături de familia îndurerată. Odihneşte-te în pace, Ducu!”, este anunțul postat pe site-ul teatrului pe care Ducu Darie l-a condus în ultimii 17 ani.

„Ducu Darie s-a dus. Duceți-vă să vedeți «Coriolanus» la Bulandra, ca să înțelegeți cu adevărat pierderea. Dar cea mai impresionantă moștenire pe care ne-o lasă Ducu e chiar moartea lui. A murit de ciroză. Avea nevoie de un ficat nou. Era pe lista de transplant. Era un mare regizor, șef la Bulandra… vă imaginați că știa tot Bucureștiul, da? Ei bine, Ducu nu s-a băgat în față. Nu s-a băgat în față la coada pentru viață. A murit cu ficatul lui, cuminte, la coada la care stăteau atâția și atâția necunoscuți, necelebri, poate și netalentați… Dincolo de lecția de artă pe care ne-a predat-o când trăia, Ducu ne-a lăsat-o pe asta. Lectia egalității în fața morții. Și a modestiei de a nu trăi în plus, pe timpul vieții altora…”, a scris, miercuri după-amiază, pe Facebook, Lucian Mîndruță.

Ducu Darie fusese diagnosticat cu ciroză în urmă cu mai mulți ani, iar în ultima vreme starea sa de sănătate s-a agravat. Regizorul era internat la Institutul Fundeni. Fiul lui Iurie Darie și al actriței Consuela Roșu, a fost unul dintre cei mai cunoscuți regizori de teatru români, cu montări impresionante atât în țară, cât și în străinătate. În 1992, Darie a regizat, pentru Oxford Stage Company, „Mult zgomot pentru nimic”, de William Shakespeare, BBC apreciind montarea drept un eveniment al stagiunii. Spectacolele lui s-au jucat atât în Europa, cât și în SUA sau Japonia. Din 2002 era directorul Teatrului Bulandra.

About Post Author