A murit Mihai Șora, „nu doar un om frumos, ci Frumusețea însăși, credința, nădejdea și dragostea”

mihai șora

sursa foto: Facebook / Mihai Șora

Filosoful și eseistul român Mihai Șora a murit, potrivit unei postări făcute de soția sa, Luiza Șora, pe pagina de Facebook. Șora a fost absolvent al Colegiului CD Loga, de la Timișoara, și în noiembrie împlinise 106 ani.

„Iubitule, ai fost fericire pură: nu doar un om frumos, ci Frumusețea însăși, credința, nădejdea și dragostea, cum spune cuvântul apostolic. Și niciodată nu-ți voi fi îndeajuns de recunoscătoare pentru tot ce mi-ai dăruit timp de aproape două decenii. Tu m-ai scos de pe șinele destinului meu și m-ai legat ireversibil și armonios de al tău, cu o grație de care numai tu erai capabil și pe care nu mulți pământeni o pot cuprinde cu mintea sau cu inima.

Încă nu știu cum va arăta ziua de mâine, nici toate cele care vor urma. E dincolo de puterea mea de acceptare. Unii oameni ar trebui să trăiască veșnic – nu numai în Rai, unde, negreșit, tu vei sta, ci și pe punctul acesta albastru, boțul de apă și humă care plutește în spațiu și pe care opt miliarde de alte făpturi omenești – dar niciuna ca tine – conviețuiesc, se ceartă sau se iubesc, se războiesc ori își sunt – unele, altora – sprijin. E frig fără tine, iubitule, Aziul”, sună postarea făcută sâmbătă, seară, pe Faceook, de Luiza Șora.

O viață mai lungă de un secol

Fiu de preot, Mihai Șora a studiat la școala primară din Izvin, apoi la Timișoara, încheind studiile liceale la Liceul CD Loga, pe car l-a absolvit în 1934. A urmat Facultatea de Filosofie la Universitatea din București, unde i-a avut ca profesori, printre alții, pe Nae Ionescu și Mircea Vulcănescu. În 1938 a obținut o bursă din partea Institutului Francez din București. A părăsit Parisul aflat sub ocupație germană în 1940 și a ajuns în Grenoble, unde, sub îndrumarea lui Jacques Chevalier, a făcut o teză de doctorat despre opera lui Blaise Pascal.

S-a înscris apoi în Partidul Comunist Francez, iar între anii 1945 și 1948 a fost cercetător la Centre national de la recherche scientifique din Paris. A debutat la Gallimard cu „Du dialogue intérieur. Fragment d’une anthropologie métaphysique”, în 1947. În 1948, Mihai Șora a venit în România, pentru a-și vedea părinții, iar autoritățile nu i-au permis ulterio să revină în Franța, unde îl așteptau soția și cei doi copii.

A lucrat ca referent de specialitate la Ministerul de Externe, în perioada ministeriatului Anei Pauker (1948–1951), apoi ca șef de secție la Editura pentru Limbi Străine (1951–1954). A fost redactor-șef la Editura de Stat pentru Literatură și Artă (1954–1969), unde a fondat noua serie Biblioteca Pentru Toți.

Mihai Șora a fost unul dintre cei mai activi intelectuali români, atât în mediul online, cât şi în stradă, participând la protestele de la începutul anului 2017, faţă de ordonanţa de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale, celebra OUG 13. ultimele sale postări de pe Facebook au fost despre Ucraina.

About Post Author