A murit Claudiu Iordache, unul dintre liderii Revoluției de la Timișoara

sursa foto: Aleph News

Încă una dintre figurile deja de legendă ale Revoluției de la Timișoara a plecat din această lume. În weekendul în care a trecut, a încetat din viață și Claudiu Iordache. Împlinise de curând 79 de ani. Moartea sa a fost anunțată de familie.

„Cu două săptămâni în urmă și-a sărbătorit ziua de naștere împreună cu noi, în bucurie și voie bună, împărtășindu-ne gânduri pentru prezent și planuri pentru viitor, planuri pentru cărțile la care lucra și a căror publicare o pregăteam împreună, dar mai ales pentru Sfânta Sărbătoare a Crăciunului, pe care o aștepta cu nerăbdare de copil, cu bucurie nespusă în suflet, precum în fiecare an al vieții noastre.

A plecat atât de neașteptat, atât de nedrept, încât șocul plecării sale este copleșitor (…) Ar fi putut fi în viață în acest moment dacă aceia chemați în ajutorul vieții lui ar fi pus un diagnostic corect, urmat de un tratament salvator. Dacă empatia, umanitatea le-ar fi condus pașii pe drumul salvării unei vieți. Din nefericire, nu a fost să fie așa. Și el a plecat.

A plecat luând cu el întreaga lume dinlăuntrul său: o bogăție uriașă de sentimente, de emoții, de gânduri, de cunoștințe! A plecat cu tot ceea ce era al lui, și nu va putea fi înlocuit niciodată de nimeni (…) Începând cu acțiunile sale în Revoluția din Timișoara din Decembrie 1989, între conducătorii curajoși ai căreia s-a aflat, până la acțiunile pentru împlinirea idealurilor Revoluției în societatea care i-a urmat, ori aducerea Basarabiei și Bucovinei înapoi acasă, la Patria Mamă, precum și prin toate scrierile lui, a fost neobosit ca luptător pentru Libertate, Dreptate, Adevăr (…) A avut momente de reușită, dar și prea multe momente în care s-a simțit singur, într-o lume care nu dorea să audă de lupta pentru aceste valori supreme, într-o lume care nu dorea să-i fie reamintită frumusețea și importanța Revoluției Române din Decembrie 1989, și datoriile de suflet pe care le avem față de memoria celor care atunci și-au dat viața pentru Libertate”, au transmit soția și cei doi fii. Textul integral poate fi citit aici.

Cine a fost Claudiu Iordache

Claudiu Iordache s-a născut în 3 noiembrie 1942 și a fost unul dintre liderii Revoluției de la Timișoara. A fost unul dintre cei care s-au opus cu tărie punctului 8 al Proclamației de la Timișoara, din martie 1990, cel care propunea lustrația. Iordache a considerat la acea vreme că acest lucru era îndreptat strict împotriva lui Ion Iliescui. Mulți ani mai târziu, admitea că „ar fi trebuit să susţin ca Punctul 8 de la Timişoara să se fi aplicat în societatea românească. I-am fi împiedicat să pună mâna pe România”.

Claudiu Iordache a fost parlamentar în Adunarea Constituantă (1990-1992), prim-vicepreședinte al Frontului Salvării Naționale (1990-1991), dar și consilier de stat la Președinția României, în 2004, în vremea lui Ion Iliescu. Ulterior, a devenit director general al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, o instituție controversată, în perioada 2004 – 2018.

A fost poet, dramaturg, prozator, eseist, membru al Uniunii Scriitorilor, iar din 2014 era și cetățean de onoare al Timișoarei.

About Post Author