A început Trotuariada. Cu pavele de circa 4 milioane de lei, cumpărate de SDM și montate de o firmă din Alba

trotuare

Promisă de aproape jumătate de an, la Timișoara a început, în sfârșit, repararea trotuarelor din zona centrală. Nu știe cât durează, dar e cu plăci de pavaj pentru care SDM plătește aproape 4 milioane de lei. Pavele sunt montate de firma de la care au fost cumpărate.

În septembrie 2019, primarul Nicolae Robu anunța că încep să fie reparate trotuarele din zona centrală. A rămas însă totul doar la stadiul de vorbe. Ideea era ca trotuarele să fie realizate din pavele de mari dimensiuni, pe care trebuia să le cumpere SDM. Licitația a fost lansată abia în luna noiembrie, contractul fiind atribuit, fără mare tam-tam, abia în 5 februarie. A existat o singură ofertă, venită din partea la SC Elis Pavaje SRL, din județul Alba.

Societatea de drumuri dorea să încheie un acord-cadru pentru „pavele pavaj premium, dimensiuni: 100x200x60 mm; 400x400x60 mm”. Suma maximă oferită: până la 3,8 milioane de lei cu TVA. Ar fi nevoie de 15.000 până la 33.000 metri pătrați de astfel de pavaj. SDM solicită, în acești bani, nu doar furnizarea și transportul pavelelor în Timișoara, ci și montajul acestora.

Se pun pavele în tot centrul

Acum a început, în sfârșit, repararea trotuarelor. „A început Trotuariada. Sunt trotuare în curs de amenajare cu plăci mari de pavaj, foarte frumoase, așa cum am spus că se va întâmpla. Plăcile vor fi montate de cei care le-au furnizat, este un know-how mai special aici. Cei care au furnizat pavajul au și montatori (…) Pe bd Revoluției, apoi pe Michelangelo, Martin Luther, apoi vedeți de la Podul Decebal începând pe bd. Revoluției, apoi pe Proclamația de la Timișoara, apoi pe Martin Luther, apoi pe strada Hector care e foarte scurtă, pe Michelangelo, pe Brătianu, în partea celalată se merge până la MIU spre Modex, apoi pe Bd. 20 Decembrie, pe Ferdinand, pe CD Loga până la CJ, la bd. Revoluției, pe Mihai Eminescu, pe rețeaua de străzi dintre CD Loga și Eminescu, apoi în spatele Poștei Mari și din fața catedralei până la Piața Maria”, a explicat, marți, primarul Nicolae Robu.

Edilul anunța, în 2018, reabilitarea a aproximativ 100 de kilometri de trotuare. El nu poate însă preciza ce s-a și făcut, deși spune că „toată lumea a văzut că s-a făcut”. „S-au făcut foarte mulți kilometri de trotuare, nu știu să vă spun. Toată lumea a văzut în tot orașul. Nu era vorba de trotuarele din zona centrală atunci. Era vorba de trotuarele obișnuite care ajunseseră într-o stare de degradare destul de pronunțată și mă refeream și la străzi care nu aveau trotuare”, a declarat Robu.

E mizerie pe șantiere, dar… asta e

Șantierul început pe CD Loga a însemnat, deja, un deranj sesizat de timișoreni. E vorba de noroiul care s-a întins pe toată strada. Primarul Robu spune că este inevitabilă mizeria, dacă vrem progres. „Evident că n-o să-i amendăm pe oamenii nevinovați. Sunt situații în care nu ai ce face, trebuie să produci mizerie în timpul șantierului. Nu neapărat este de vină pentru mizerie firma care lucrează acum. A fost spart trotuarul de cei care au pus cablul și vine o mașină care trece prin acel loc. Ce vină are firma care amenajează acum trotuarele? Noi ne preocupăm să facem. Eu sunt mulțumit de ce las în urma mea. Câteodată, pe parcursul lucrărilor, avem și neplăceri. Nu mobilizez aparatul primăriei în lucruri care nu înseamnă decât o amendă și o încasare nesemnificativă la bugetul local (…) Acolo unde văd rea-voință, sigur că cer să se dea amenzi (…) Mai bine dispun să se facă curat”, explică edilul.

Cât durează Trotuariada? Greu de spus. „Nu știu să spun cât durează, este prima experiență de pavare cu astfel de plăci”, a mai declarat Robu. Potrivit acestuia, în acest moment a început lucrul pe 5 până la 7 străzi. (sursa foto: