A început scoaterea stejarului uscat din Piața Libertății / FOTO

PIața Libertății

Vineri, 13 mai, e ultima zi în care unul dintre stejarii plantați acum aproape un secol de Regele Ferdinand și Regina Maria va mai străjui vechea garnizoană din Piața Libertății. Arboorele s-a uscat și va fi tăiat.

Angajații Horticultura, cu sprijinul celor de la STPT, au început pregătirile pentru îndepărtarea stejarului uscat din Piața Libertății. La finalul zilei, trunchiul va fi donat Facultății de Arte și Design și va fi transformat într-o lucrare care va fi amplasată într-un spațiu public.

Stejarul a fost plantat la 1 mai 1923, de Regele Ferdinand I. El a fost însă grav afectat de lucrările începute în 2012 în Piața Libertății, rădăcinile lui fiind distruse. Tăierea lui este acum necesară, din motive de siguranță. În 19 mai, pe locul unde s-a aflat acest arbore, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, va planta un alt stejar.

Între timp, Primăria Timișoara și Horticultura vor face, până la finele anului, mai multe intervenții asupra celuilalt stejar din piață, plantat tot în 1923 de Regina Maria. Intervențiile au fost recomandate de cei de la Asociația Peisagiștilor din România (ASOP) – Filiala Teritorială Vest. Nu există însă garanții că, arborele va mai putea fi salvat.