A început postul Adormirii Maicii Domnului

postul adormirii maici domnului

Postul Adormirii Maicii Domnului începe la 1 august și are o durată de două săptămâni. El pregătește creștinii pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Originea acestui post a fost fixată în secolul al cincilea și, la început, se ține diferit. În Antiohia, creștinii posteau o singură zi, în 6 august, iar în Ierusalim postul ținea opt zile. Uniformizarea datei și a duratei postului s-a produs în secolul al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit ca postul să fie ținut în perioada 1 – 15 august.

Postul Sfintei Marii prevede postire aspră, înfrânare, rugăciune și fapte bune. Pentru monahi, postirea este aspră, iar rânduiala se păstrează și astăzi în mănăstiri. Luni, miercuri şi vineri, se mănâncă hrană uscată, marți și joi, mâncare gătită, dar fără untdelemn, iar sâmbăta şi duminica se făcea dezlegare la untdelemn şi vin.

Pentru mireni, postul prevede dezlegare la carne în marile sărbători, inclusiv de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, dacă aceasta nu cade într-o zi de miercuri sau de vineri, caz în care se dezleagă doar la peşte pentru toată lumea. În acest post, de sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului Hristos, din 6 august, este dezlegare la pește. (sursa foto: www.basilica.ro)