A început Maratonul Vaccinării. Dr. Săndesc: Avem o problemă de aglomerație, suntem fericiți! / FOTO

La Timișoara a început, vineri după-amiază, Maratonul Vaccinării. În jur de 200 de oameni erau deja la CRAFT înainte de deschiderea efectivă a centrului de vaccinare. Dacă doriți să vă imunizați, o puteți face, la orice oră din zi și din noapte, până luni dimineață. Doar cu buletinul.

maratonul vaccinării

Maratonul Vaccinării este o inițiativă a comunității medicale din Timișoara. Reunește în jur de 500 de voluntari din toate spitalele din oraș, care vor lucra în ture de opt ore. Sunt 30 de fluxuri de vaccinare, așa că procedura ar trebui să se deruleze foarte repede.

Oamenii s-au așezat la rând, vineri, cu câteva zeci de minute înainte de deschiderea centrului de la CRAFT. Unii aveau programare, alții nu, pentru că, în premieră pentru imunizarea cu ser Pfizer, se poate merge la vaccinare doar cu buletinul.

„Nu mă așteptam să fie atâta lume”

Au stat la rând în față la CRAFT oameni de toate vârstele. Unii aveau programare, alții nu, așa că s-au format două șiruri de așteptare. Voluntarii, în frunte cu medicul Dorel Săndesc, au mers să le explice modul în care se va desfășura acțiunea. Unii s-au impacientat, altora le-a fost teamă că vor fi nevoiți să aștepte prea mult, însă toți erau mulțumiți că pot face vaccinul anti-Covid. Li se pare mult mai simplu așa, fără programare, mai ales celor mai în vârstă.

„M-a înscris fiica pe platformă, dar nu am primit niciun mesaj, să merg la vreun centru. Când am auzit de maratonul ăsta, am zis că aici mă duc. Nu mă așteptam să fie așa multă lume, poate trebuia să vin mai târziu, dar am vrut să fiu sigură”, ne-a spus una dintre cele care așteptau în zona fără programare.

Printre cei aflați la rând au fost foarte mulți tineri, în general studenți. „E foarte multă lume pe aici, nu mă așteptam. Am vrut demult să mă vaccinez și am reușit acum. Sunt din Hunedoara și sunt la facultate aici. Mă vaccinez pentru părinții mei în mare parte, pentru că, fiind tânără, mai plec de acasă. Eu nu sunt așa predispusă să mă îmbolnăvesc precum ei. Mai mult mi-e frică să nu-mi fie rău după, dar nu mi-e frică de vaccin”, spune o tânără. Câțiva metri mai încolo, e un licean. „Sunt în clasa a XII-a și n-am avut nicio reținere în a mă vaccina. Părinții mei s-au vaccinat deja și cred că e foarte bine așa. Trebuie să împiedicăm pe cât se poate răspândirea virusului”, susține acesta.

„Suntem extrem de fericiți”

Afluxul mare de oameni i-a luat prin surprindere și pe medici. Dr. Cristian Oancea, directorul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, era sincer surprins, dar crede că esențial ca oamenii să înțeleagă că vaccinarea e unica soluție.

„Este un pas mare spre libertatea noastră, să mergem în cluburi, să ne vedem cu prietenii, să mergem la spectacole, să mergem la teatre, spre libertatea de a redeschide România. Dacă vom atinge acel prag de vaccinare de 70% să începem să renunțăm la mască, trebuie să ne recâștigăm viața și să câștigăm lupta cu acest virus. Nu mă așteptam să fie așa multă lume, e o bucurie pentru noi toți și sperăm să fie așa și mâine, și poimâine”, ne-a declarat Oancea.

Dr. Dorel Săndesc a reușit să adune comunitatea în jurul acestui proiect în ceva mai mult de o săptămână. Acum admite că a avut unele emoții. Dar e fericit.

„Este un proiect de voluntariat pur și total al comunității medicale din Timișoara, UMF și toate spitalele au susținut și sunt implicate în acest proiect inițiat de Asociația pentru ATI Aurel Mogoșeanu (…) Este un gest de empatie, solidaritate și responsabilitate. Vrem să resuscităm spiritul vaccinării, în Timișoara, în zona de vest și, dacă se poate, și în România (…) Suntem extrem de fericiți că avem o problemă de aglomerație. Groaza noastră era să nu avem o problemă de centru pustiu”, spune acesta.

Tot vineri după-amiază s-a vaccinat la CRAFT și Adi Igrișan, solistul trupei Cargo. În martie, Adrian Bărar, fondatorul acesteia, s-a stins din viață, după ce a pierdut lupta cu această boală.

Maratonul Vaccinării continuă până luni dimineață. Dacă vreți să vă vaccinați, nu trebuie decât să mergeți la CRAFT cu buletinul. Indiferent de oră.

About Post Author