22 ianuarie 2021

A fost sau nu rezistență prin teatru în România comunistă? Despre vremuri apuse, în social media

A existat sau nu rezistență prin teatru în România comunistă? Aceasta e întrebarea, iar răspunsurile nu sunt ușor de găsit. Ea stă la baza proiectului „Teatrul ca Rezistență, o cercetare în arhivele teatrale din Timișoara”. Sunteți invitați să faceți și voi, indirect, parte din el.

O parte din interviurile „Teatrul ca Rezistență” pot fi urmărite, de acum, pe YouTube și pe Facebook. Inițatorii proiectului vă așteaptă la un dialog pornind de la aceste mărturii. „Ne interesează comentariile și amintirile voastre despre teatrul din timpul comunismului și le premiem pe cele mai interesante dintre ele. Primele trei comentarii notabile vor fi premiate cu o colecție de volume din seriile Istorie, respectiv Memorii publicate de editura Humanitas. Comentariile trebuie postate pe canalul de Youtube sau pe pagina de Facebook până în 3 decembrie”, transmite Ilinca Hurmuzache.

Comentariile / amintirile voastre vor fi traduse în limba engleză și vor fi incluse în broșura digitală a proiectului. Totul, pentru ca dialogul să continue, aducând lumină asupra urmelor lăsate de istoria recentă în spațiul cultural românesc, o lume marcată de totalitarism în Europa Centrală și de Est și în multe alte societăți din lume.

„Teatrul ca Rezistență” este parte din proiectul european Heritage Contact Zone (HCZ), cofinanţat prin programul Europa Creativă. El include parteneri din Ungaria, Germania, Grecia și Ţările de Jos. Detalii despre HCZ aici. Proiectul Teatrul ca rezistență/Theater as Resistance își propune să cerceteze arhivele publice ale teatrelor din Timișoara, precum și colecții private. El analizează viața cotidiană a timișorenilor în timpul regimului comunist (1960-1990), dar și după Revoluția din 1989, din perspectiva relației lor cu teatrul.

„Teatrul ca Rezistență” este un proiect realizat de Asociația Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii și este co-produs cu Auăleu Teatru.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: