A fost modificată legea monumentelor istorice. Ministerul Culturii: Vor fi luate mai rapid măsuri de protecție

legea monumentelor istorice

foto: Arhivă

Guvernul a adoptat, miercuri, Ordonanța pentru modificarea și completarea Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. Ministerul Culturii, care a propus modificarea, susține că, astfel, vor putea fi luate rapid măsuri pentru salvarea imobilelor aflate în pericol.

„Modificările propuse asupra Legii nr. 422/2001 vizează, în principal, eficientizarea procesului de protejare a monumentelor istorice prin introducerea posibilității de notificare publică a deciziilor de clasare de urgență. Această ordonanță permite luarea rapidă a măsurilor necesare pentru salvarea bunurilor imobile aflate în pericol iminent de distrugere sau de alterare fizică”, a transmis Ministerul Culturii.

În textul ordonanței va apărea un nou alineat, cu următorul cuprins: „În cazul în care un monument istoric nu are proprietar cunoscut, comunicarea deciziei privind declanșarea procedurii de clasare de urgență se consideră realizată prin afișarea acesteia la sediul primăriei și al serviciului public deconcentrat al Ministerului Culturii pe al cărui teritoriu administrativ se află bunul imobil în cauză, precum și pe paginile de internet ale acestora. De la data afișării deciziei privind declanșarea procedurii de clasare de urgență și până la publicarea ordinului de clasare sau până la comunicarea răspunsului motivat privind neclasarea, după caz, bunului imobil în cauză i se aplică regimul juridic al monumentelor istorice”.

Potrivit MC, este propusă și o extindere a surselor de finanțare pentru Institutul Național al Patrimoniului. În felul acesta va putea fi demarat un program de intervenție pentru restaurarea caselor memoriale și a altor clădiri monument istoric. Cum va fi în realitate vom vedea.

Mai multe puteți citi AICI.

About Post Author