8,77 miliarde lei din PNRR, pentru calea ferată Caransebeș – Timișoara – Arad. A fost semnat contractul

PNRR

sursa: Arhivă CFR

CFR SA a semnat cel mai important contract de finanțare, în valoare de 8,77 miliarde lei, din cadrul Programului Naţional de Redresare și Reziliență. Este primul și vizează modenizarea căii ferate Caransebeș – Timișoara – Arad, pe o lungime totală de 162 km.

Contractul de finanțare a fost semnat de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și directorul general al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, Ion Simu Alexandru.

„Este cel mai important contract de finanțare din PNRR, un obiectiv prioritar pentru compania noastră. Ne dorim ca infrastructura feroviară din zona de vest a țării să se alinieze standardelor europene și să ofere călătorilor condiții moderne de călătorie. Ne referim la o infrastructură care va permite o viteză maximă de circulație de 160 km/h, stații moderne, facilități sigure de tranzitare sau staționare în zonele publice, inclusiv amenajarea zonelor de acces și de deplasare pentru persoanele cu dizabilități”, a declarat Ion Simu Alexandru, director general al CFR SA.

Proiectul de modernizare a liniei de cale ferată Caransebeș – Timișoara – Arad, este structurat în patru loturi. Fiecare lot are deja constructor desemnat.

  • Lotul 1: Caransebeș – Lugoj
  • Lotul 2: Lugoj – Timișoara Est
  • Lotul 3: Timișoara Est – Ronaț Triaj Gr. D
  • Lotul 4: Ronaţ Triaj Gr. D – Arad

Lucrări vizează, printre altele, dublarea liniei de cale ferată pe toată lungimea traseului, refacerea infrastructurii liniilor și corectarea traseului pentru atingerea vitezei de circulație de 160 km/h, construirea de pasarele pietonale și adaptarea nivelului peroanelor la standardele europene, înființarea de halte în zonele urbane, pentru accesul direct la rețeaua feroviară de transport.

Linia de cale ferată Caransebeș – Timișoara – Arad se află Coridorul Orient/Est Mediteranean, parte a rețelei feroviare TEN-T Core, și beneficiază de cea mai mare finanțare în cadrul PNRR.

About Post Author