6,5 milioane de euro pentru șase benzi pe Calea Buziașului. SF-ul a fost votat în CL

calea buziașului

Calea Buziașului, de la AEM până la ieșirea din Timișoara, va fi extinsă la patru benzi. Nu foarte curând, dar măcar a fost făcut primul pas. Lucrarea este estimată să coste peste 30 de milioane de lei și are oficial studiu de fezabilitate. CJ are deja în derulare licitația de execuție pentru DJ592.

Consilierii locali au aprobat, în ultimul plen, studiul de fezabilitate pentru modernizarea și extinderea Căii Buziașului. Acesta a fost realizat de SC Doragi Consulting SRL Oradea, care a încheiat contractul cu primăria în toamna lui 2017. Contractul include atât SF-ul, cât și proiectul tehnic și a costat bugetul local aproape 160.000 de lei. Vorbim despre un șantier care ar trebui să dureze 24 de luni și o valoare a execuției de 30,73 milioane de lei, cu TVA.

Studiul de fezabilitate spune că vor fi modernizați 1.705 metri de stradă, cu o suprafață carosabilă de 38.100 mp,inclusiv parcări, benzi de viraj și alveole de autobuz. Vor fi aproape 5.000 mp de trotuare și peste 5.100 mp de piste de biciclete. De asemenea, vor fi amenajați aproape 19.000 mp de spații verzi.

„Amplasamentul zonei studiate se află în partea sud a Municipiului Timișoara, arteră de legătură a municipiului Timișoara cu oraşul Buziaş, zonă de tranzit între centrul municipiului Timişoara şi ieşirea spre localitatea limitrofă Moşniţa-Nouă (DJ 592). Fiind o zonă aglomerată permanent, este necesară modernizarea şi extinderea benzilor de circulaţie de la intersecţia Calea Buziaşului cu strada Matei Millo până la limita administrativ teritorială a municipiului. Nu sunt amenajate piste pentru ciciclişti. Având în vedere urbanizarea intensă şi dezvoltarea zonelor de locuinţe rezidenţiale, volumul traficului de autovehicule a crescut în mod considerabil, astfel că în anumite perioade ale zilei capacitatea de circulaţie a drumului este depăşită”, scrie în referatul proiectului votat de consilierii locali.

Șase benzi, pentru că traficul este foarte intens

Primarul Nicolae Robu spune că șoseaua va fi extinsă la șase benzi, nu la patru, cum spuneau planurile inițiale. „Proiectul vizează extinderea la șase benzi a drumului înspre Moșnița Nouă, de la sensul giratoriu de la AEM până la racordul cu viitoarea centură, aflată în lucru la ora actuală (…) Analizând traficul viitor (…) am ajuns la concluzia că se impune să avem șase benzi, câte trei pe sens. Altminteri nu vom face nici să descărcăm traficul ce se va concentra de pe artere foarte importante în girația AEM și nici să preluăm ce vine de pe centură înspre oraș până la girația AEM, unde se produce o distribuire pe Liviu Rebreanu, pe Mareșal Prezan, care va fi lărgită la patru benzi, respectiv pe str. Stan Vidrighin”, a declarat edilul, în plen.

Șoseaua care iese din Timișoara și traversează Moșnița Nouă este una dintre cele mai aglomerate. În anumite intervale se circulă bară la bară și poate dura zeci de minute până ca șoferii să reușească să străbată acest drum. De la ieșirea din Timișoara începe DJ592, drum aflat în administrarea CJ Timiș. Lărgirea la patru benzi a acestuia este promisă de mai multă vreme de liderii CJ. Licitația a fost lansată în vară. Suma estimată pentru această investiție este de aproximativ 35 de milioane de lei, cu TVA. Au fost depuse patru oferte ale unor asocieri de firme, acestea fiind în evaluare. Șantierul ar trebui să dureze zece luni.