5 iunie – Ziua naţională a supravieţuitorilor de cancer

cancer

sursa foto: OncoHelp

În România, cam 50.000 de oameni mor anual din cauza unei forme de cancer. Țara noastră nu are însă o statistică a supraviețuitorilor. Din acest an, 5 iunie este Ziua naţională a supravieţuitorilor de cancer, care are drept simbol o floare galbenă de nufăr.

În România se înregistrează anual peste 90.000 de noi cazuri de cancer. În jur de 50.000 de pacienți pierd lupta, dar cifrele exacte nu sunt cunoscute. Asta, pentru că nu există o statistică oficială. România are totuși un plan Național de luptă împotriva cancerului, însă drumul până la punerea lui cu adevărat în aplicare este încă lung.

Din acest an, ziua de 5 iunie este dedicată supraviețuitorilor de cancer, având drept emblemă un nufăr galben care simbolizează renașterea. „Cancerul este un subiect care doare. Lasă urmări fizice și emoționale cu care trăiești toată viața. Cancerul te îndeamnă către introspecție. Către decizii pe care, poate, nu ai avut niciodată curajul să le iei. Către a vedea lumea și tot ce ți se întâmplă cu alți ochi, mai frumoși. Sunt foarte multe trăiri ale pacienților care sunt neștiute. Poate din dorința lor de a-și proteja intimitatea”, spune Irina Petecel, supraviețuitor de cancer, Asociația Oncologică „Părintele Arsenie Boca”.

Într-o sală de chimioterapie, foarte mulți pacienți sunt tăcuți. În spatele tăcerii lor nu este liniște, ci sunt foarte multe întrebări și cel puțin la fel de multe temeri.

„Le este foarte greu pacienților când află acest diagnostic crunt. Această boală este asociată cu moartea, cu suferința, mai ales cu durerea, și mulți pacienți sunt șocați. Nu este ușor să te confrunți cu așa ceva. Șocul, după aceea, mai trece, dar apare la scurt timp negarea. Pacientul se îndoiește de diagnostic. Apoi urmează revolta. De ce tocmai eu? Urmează acceptarea și resemnarea, iar, cu ajutorul celor din jur, cu ajutorul oncologului, pacientul este călăuzit în următorii pași“, spune dr. Daniela Sîrbu, medic primar oncolog, Centrul Oncologic OncoHelp.

Centrul de Oncologie OncoHelp este un spital universitar dotat cu 165 de paturi. Aici sunt oferite gratuit servicii medicale de oncologie, radioterapie, hematologie, endoscopie digestivă și imagistică medicală. Tot la OncoHelp funcționează singurul centru de îngrijiri paliative dintr-un spital universitar din vestul țării.