35 milioane de lei pentru Colterm. Vine iar vremea certificatelor anti-poluare, amenda-record nu e plătită încă

colterm

CET Centru

Consiliul Local Timișoara a aprobat luni un proiect prin care alocă 35 de milioane de lei către Colterm. Banii reprezintă o parte din contravaloarea pierderilor tehnologice induse din 2022, din prestarea serviciului public de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice în sistem centralizat.

„Primăria Timișoara a depus eforturi semnificative pentru a asigura un sistem de termoficare modern, performant și sigur. Astfel, pe perioada iernii, Colterm a avut stocuri suficiente de cărbune și gaze naturale pentru furnizarea agentului termic”, transmit reprezentanții municipalității. Potrivit acestora, anul trecut, au fost înlocuiți 29 de kilometri de rețea secundară și primară, fiind modernizate și 25 de puncte termice.

În luna februarie, PMT a plătit și ultima tranșă a unei datorii de peste 70 de milioane de lei către E.On.

Certificatele cu bucluc

Când e primăvară și vine vorba de Colterm însă, subiectul delicat este legat de cumpărarea certificatelor anti-poluare. Radu Țoancă (PSD) a vrut să știe, în plen, dacă suma de 35 de milioane de lei ajunge pentru o astfel de achiziție, mai ales că nu au fost plătiți integral nici banii alocați anul trecut pentru pierderi tehnologice.

„Încă nu s-a făcut bilanț energetic pentru anul trecut. Suma pe care o aprobăm noi acum este din 2022 (…) Știți foarte bine, obligația certificatelor este la Colterm. Pot să vă spun că a căzut prețul certificatelor și a început Colterm să cumpere certificate. Mă aștept ca ei să poată să închidă aceste achiziții cu această sumă”, a răspuns Dominic Fritz.

Certificatele de poluare trebuie cumpărate în fiecare an, pentru poluarea produsă în anul prcdmt. Achiziția trebuie făcută până în luna mai, în caz contrar Administrația Fondului pentru Mediu aplicând amenzi. Colterm este deja „beneficiarul” a două astfel de sancțiuni-record: 106 milioane de lei în 2021 și 72 de milioane de lei în 2022. Banii nu au fost plătiți nici până acum, iar societatea de termoficare este, așa cum se știe, în insolvență.

About Post Author