32 de ani de la Decembrie 1989. Un revoluționar a cerut unirea într-o singură asociație

plan festiv

Un plen festiv de peste două ceasuri, cu multe momente artistice, ceva nervi și o idee de unificare a tuturor asociațiilor de revoluționari din Timișoara. Așa a fost marcată joi, 16 decembrie 2021, împlinirea a 32 de ani de la Revoluția din 1989.

Criticați de multe ori că nu știu ce s-a întâmplat la Timișoara în decembrie 1989, tinerii au fost prezenți joi, în număr mare, la ședința festivă a Consiliului Local Timișoara, dedicată împlinirii a 32 de ani de la Revoluție. Au început elevii din corul mixt al Liceului de Artă „Ion Vidu”, care au intonat imnul național.

S-a lăsat cu un pic de scandal, după ce o revoluționară aflată în primul rând al Sălii Capitol a ridicat vocea, solicitând ca primarul Dominic Fritz să vină în față. Edilul se afla, evident, în sală. Preotul vicar Ionel Popescu a rostit apoi „Tatăl nostru” și a transmis un mesaj din partea mitropolitului Ioan Selejan.

Au vorbit și primarul Dominic Fritz, și subprefectul Ovidiu Drăgănescu, de altfel participant la Revoluție, și vicepreședintele CJ, Cristian Moș.

„V-am dat o țară frumoasă, ce-ați făcut cu ea?”

Au urmat mai mulți reprezentanți ai asociațiilor de revoluționari. „Văd în toate partidele politice, așa ca și cu ochelarii de cal, ideea de a pune stăpânire pe forțele de stat. Noi am realizat revoluția politică, dintr-un stat comunisto-securisto-bolșevic (…) Ne-am retras până acum la pensie, acum venim și întrebăm, v-am dat o țară frumoasă, fără datorii, ce-ați făcut cu ea? V-am cerut două lucruri: cum am făcut noi reforma politică, faceți reforma administrativă! Bătaie de joc”, a spus Tudorin Burlacu, de la Asociația Revoluționară Frăție, Egalitate, Colaborare, Cooperare.

Virgil Hosu, de la ALTAR 1989, le-a amintit colegilor lui revoluționari că este de datoria lor să le prezinte generațiile care vin „grotescul situației existente înainte de revoluție, pentru a înțelege mai bine grozăvia trăită în acele zile de decembrie”.

„Haideți să ne unim”

Revoluționarul Sorin Oprea a adus în discuție o ipoteză foarte interesantă.

„Nu mai avem respect din partea nimănui. Eu zic că greșeala este și din partea noastră, ne-am lăsat, am crezut că alții ne vor prețui, nu e așa. Aș mai vrea să fac un apel și tot pentru noi, pentru revoluționari, de ce am pierdut tot acest respect, este pentru că ne-am divizat în asociații și grupulețe de tot felul. Așa a fost atunci, eu nu am calitatea morală să condamn absolut pe nimeni pentru ce a făcut.

Aș face un apel mare de tot, mai ales că avem un om tânăr la conducerea frâielor Timișorenii, pe domnul primar, care chiar a început să colaboreze cu noi. Aș face, vă implor, dragi colegi, cum se spune în engleză «I beg you», haideți să ne unim într-o singură asociație, cu un consiliu, cu ce vreți voi, ca să reprezentăm o singură voce, să ne unim și să dăm un semnal țării, să devenim aceeași forță care am fost acum 32 de ani”, a spus revoluționarul.

Plenul s-a încheiat după mai bine de două ore și jumătate, tot cu niște tineri. De această dată, este vorba despre elevii de liceu care au lucrat la o versiune actualizată a proiectului reMind Mapping 1989. Alina Satmari, de la Universitatea de Vest, a prezentat această inițiativă care a debutat în 2019.