28 de milioane de lei pentru Timișoara. Guvernul dă bani pentru Grigore Alexandrescu, Prezan și Parcul Civic

Trece bugetul, scapă și Primăria Timișoara de o povară financiară. Cel puțin asta a anunțat, luni, președintele CJ, Alin Nica. Potrivit acestuia, vor veni de la București bani pentru șantierele de pe Alexandrescu, Prezan și din Parcul Civic.

alexandrescu

„Firma este în insolvență. Continuă lucrările, mi-au cerut acum câteva săptămâni o amendare a contractului, pentru o creștere a sumei (…) Proiectul tehnic pentru Parcul Civic are câțiva ani și se pare că din cauza asta sunt probleme, pentru că situația pe teren nu mai este așa cum a fost când s-a făcut proiectul tehnic (…) Sper să obținem o finanțare în curând, ceea ce ne va elibera și din presiunea plăților facturilor (…) Facturile nu s-au plătit la timp, tocmai pentru că cashflow-ul primăriei nu este bugetat realist”, declara, în urmă cu o săptămână, primarul Dominic Fritz.

Parcul Civic, în șantier teoretic de la finele lui 2019, arată acum dezastruos. Contractul, semnat în noiembrie 2019 cu Elf Road SRL – D&Garden Design SRL, are o valoare de 5,6 milioane de lei, cu TVA. S-au plătit, din această sumă, cam jumătate. Acum, ea a fost suplimentată cu aproximativ 300.000 lei, ca să se termine odată.

Bani de la guvern, ca să scăpăm de tranșee

Tot săptămâna trecută, Fritz anunța reluarea lucrărilor și pe marile șantiere începute de administrația Robu: cele de pe str. Prezan, str. Alexandrescu și Bd. Sudului. Vremea e bună, deci se poate trece la treabă. Nici banii nu ar trebui să mai fie o problemă.

Nu de alta, dar președintele CJ Timiș, Alin Nica, a anunțat luni că în bugetul care stă să fie votat au fost prevăzute sume speciale pentru Timișoara. Evident, la insistențele parlamentarilor liberali. Dincolo de politică, potrivit lui Nica, sumele cu care ar contribui Bucureștiul la bunăstarea celor din capitala Banatului sunt următoarele: „Finanțarea obiectivului «Modernizare și extindere la 4 benzi str. Mareșal C-tin Prezan (Lidia) – Venus” – 18.000 mii lei, «Modernizare str. Gr. Alexandrescu, tronson C. Torontalului – C. Aradului» – 6.000 mii lei și «Modernizarea Parcului Cetății (Civic)”- 4.000 mii lei”.

Șantierul de pe strada Prezan costă 41,7 milioane de lei. Cel de pe strada Alexandrescu a fost contractat pentru 6,6 milioane de lei, iar Parcul Civic, la 5,6 milioane. Dacă bugetul trece, guvernul va plăti practic aproape integral amenajarea străzii Alexandrescu și tot ce mai e de făcut în Parcul Civic.

UPDATE: Fritz anunță și el ce a anunțat Nica

După ce liberalii au anunțat ce va amendamente legate de Timiș și Timișoara vor fi aprobate la buget, a făcut același lucru și primarul Dominic Fritz. Evident, potrivit acestuia, banii vin „cu ajutorul parlamentarilor USRPLUS”.

„Am obținut 28 de milioane de lei pentru trei proiecte importante pentru oraș: modernizarea și extinderea străzii Mareșal C-tin Prezan, modernizarea străzii Gr. Alexandrescu și modernizarea Parcului Civic. De asemenea, în domeniul Transporturilor am deblocat, împreună cu ministrul Cătălin Drulă, proiectul sectorului lipsă din autostrada Lugoj-Deva, care are prevăzută o finanțare de 1,2 miliarde de lei și un termen de finalizare în 2024. Un alt proiect important este autostrada Timișoara-Moravița, proiect care anul acesta va primi de la Ministerul Transporturilor 4,8 milioane de lei pentru documentație.

Nu am uitat nici de centura Timișoara Sud, aflată acum în construcție, și care primește anul acesta 100 de milioane de lei. Finalizarea lucrărilor este prevăzută să fie anul viitor. În fine, ultimul tronson al centurii ocolitoare a orașului, Timișoara Vest, care ne va scăpa de mare parte din traficul greu din oraș, primește și el bani pentru studii, mai exact 2,3 milioane de lei.

Timișorenii au cerut de foarte mult timp și o nouă legătură mai facilă la autostrada A1 și mă bucur că pot să le dau vestea că noua șosea care va lega Calea Aradului de autostradă a fost și ea deblocată și obține o finanțare de 244 de milioane de lei, bani din Fondul European de Dezvoltare Regională. Și poarta aeriană a Timișoarei, Aeroportul Internațional, va primi 2,6 milioane de lei pentru a începe noul terminal de curse externe”, a transmis Fritz.

Altfel, o parte din proiecte fuseseră anunțate anterior și de ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.

About Post Author